22/10/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Rusya’da ‘geleneksel olmayan cinsel ilişkiler’ propagandasının yasaklanmasının ardından işinden olan bir trans kadın intihar etti.

‘Propaganda’ Yasasıyla İşini Kaybeden Trans İntihar Etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Rusya’da “geleneksel olmayan cinsel ilişkiler” propagandasının yasaklanmasının ardından işinden olan bir trans kadın intihar etti. 22 yaşındaki Dasha Shtern, işini kaybetmesinin ardından ailesi tarafından sokağa atılınca geçen Çarşamba günü hayatını sonlandırdı.  
 
Shtern, bir hafta öncesine kadar Rusya’nın ortabatı kesimindeki Sverdlovsk yönetim birimindeki Ekaterinburg hükümeti için çalışıyordu. Kendi evini almak için kredi çeken Shtern, aynı zamanda bir araba almış ve seyahate çıkmaya hazırlanıyordu. Patronunun Shtern’i istihdam ederek “propaganda yasası”nı ihlâl edeceğinden korkması üzere işten atıldı. Ödemelerini yapamayacağını fark eden Shtern, intihar etti.
 
Dasha, Propaganda Yasası Kurbanı
Trans aktivistleri, Cumartesi günü gerçekleşen 7. Uluslararası Trans Kimliklerin Hastalık Olmaktan Çıkarılması İçin Eylem Günü’nde Kızıl Meydan’da Shtern’i andılar. “Kayıtsızlık öldürdü, Rusya öldürdü. Transları öldürmeye son verin,” diyen aktivistler Shtern’i çiçeklerle uğurladılar.
 
Trans hakları aktivisti Masha Bast da, Putin’in translara yaşam alanı tanımayan bir sistem yarattığını belirterek şu yorumda bulundu: “Putin’in yasaları ve Rus toplumundaki kayıtsızlık Dasha’yı kurban etti.” 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam