26/05/2015 | Yazar: Kaos GL

Muğla’da konuşan Kaos GL Dergisi editörü Aylime Aslı Demir, ‘70’ler sonrası feministlerin, LGBT’lerin ve queer hareketin eleştirileri aile ideolojisini krize sokmayı başardı’ dedi.

‘Queer hareketin eleştirileri aile ideolojisini çıkmaza soktu’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Muğla’da konuşan Kaos GL Dergisi editörü Aylime Aslı Demir, “70’ler sonrası feministlerin, LGBT’lerin ve queer hareketin eleştirileri aile ideolojisini krize sokmayı başardı” dedi.
 
Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar kapsamında 21 Mart’ta Muğla’da “Heteronormatif Aile” konuşuldu. Muğla Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün ev sahipliğinde yapılan panele LGBT Aileleri İstanbul Grubu (LİSTAG) üyelerinden Dr. Nilgül Yalçınoğlu ve Kaos GL Dergisi editörü Aylime Aslı Demir katıldı.
 
Kaos GL Derneği’nin Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu tarafından desteklenen etkinlikte Aylime Aslı Demir’in yaptığı sunumdan satır başları şöyle:
 
“Erkek egemen ideoloji şimdiye kadar aileden bahsederken zaman zaman uygarlığın temeli ama sıklıkla toplumun temeli olarak bahsetti. Ancak 70’ler sonrası feministlerin, LGBT’lerin ve queer hareketin eleştirileri aile ideolojisini krize sokmayı başardı.
 
“Bu eleştirilerin öncelikli işi tek bir aile biçimi olduğunu yalanlamak olacak. Zira tek bir biçimin var olduğunu saymak sınıfsal, toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim, gibi pek çok bağlamı görmezden gelmeyi sağlayacaktı. Dolayısıyla aileyi değil tartışmanın merkezine aileleri koymak gerekecek.
 
“Dolayısıyla tek bir aile biçiminin olduğu varsayımını eleştirmek, patriyarkanın rolünü unutmamak ve evrenselci teorileri tartışmaya açmak gerekecek.
 
“Ailelerin kültüre, döneme ve aynı zamanda sosyal sınıfa göre nasıl değiştiğini de görmemiz gerekiyor. Tüm bu farklılaşan ilişkiler içerisinde evrensel tek bir şey varsa o da insan ilişkileri ancak bunların biçimi biraz önce bahsettiğim dinamikler üzerinden ve daha pek çok farklı koşuldan ötürü biçimleri değişmekte.
 
“Bunların bazıları kabul edilebilirken bazıları da değiştirilip reddedilmekte.  Bu retlerin nedenlerini incelemek bizlere heteroseksist olmayan ailelere karşı oluşturulan dirençleri, eleştirileri almamızda oldukça yararlı olabilir.
 
“Evliliğin ne anlama geldiği çocuğun ne demek olduğu sorularıyla bunu tartışmaya başlayabiliriz.
 
“Bütün bu muğlaklıklar içinde bir şeyden emin olabiliriz ki bu eleştirilerle beraber ‘ailenin krizde’ olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü aile ideolojisi ile gerçeklikler benzememekte. Aile krizde derken benim aklıma acaba aile içi şiddetten tacizlerden tecavüzlerden cinayetlerden mi bahsediyor diye merak ediyorum ama elbette bu kastedilmiyor; insanlar var olan heteronormatif patriyarkal sosyo-ekonomik sistemi sorgulamaya başladığı için aile krize giriyor.” 

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam