05/12/2014 | Yazar: Kaos GL

Türkiye Roman Hakları Forumu, Show TV’de ilk bölümü dün yayınlanan ‘Roman Havası’ dizisine tepki gösterdi.

‘Roman Havası’ değil ‘Romanlara Önyargı Havası!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye Roman Hakları Forumu, Show TV’de ilk bölümü dün yayınlanan “Roman Havası” dizisine tepki gösterdi, “Irkçılığa malzeme hazırlıyorsunuz” dedi.
 
Dün akşam (4 Aralık) Show TV’de ilk bölümü yayınlanan “Roman Havası” filmine, 60 Roman derneği ve 4 Roman Federasyonu’nu barındıran Türkiye Roman Hakları Forumu’ndan (ROMFO) tepki geldi.
 
Dizinin “Roman Havası” değil de “Romanlara Önyargı Havası” ismini hak ettiğini söyleyen ROMFO’nun açıklamasından satırbaşları şöyle:
 
“Bu dizinin havası bizim havamız değil!”
 
“Bizler İstanbul’dan Samsun’a, , İzmir’den Mersin’e, Edirne’den Hataya kadar bu ülkenin neredeyse her şehrinde, kasabasında yaşayan Romanlar olarak diyoruz ki, bu dizinin “havası” bizim havamız değil. Çünkü:
 
“Bizim “Roman havamız”, herkese, her gruba, yönelik her türlü ayrımcılığa, önyargıya, dışlamaya karşıdır;
 
“Bizim Roman havamız, insanları aşağılamaz;
 
“Bizim Roman havamız, başka bir topluma yapışmış önyargılarla mücadele eder;
 
“Bizim Roman havamız sabah akşam mahallede göbek atmaz, yoksul Romanların ayırımcılık, barınma istihdam, eğitim sorunları ile mücadele eder.
 
“Romanları rencide ettiğinizi bilin istedik!”
 
“Bu dizi bu haliyle “Roman Havası” değil, “Romanlara Önyargı Havası” adını hak etmektedir… Bizler Türkiye Roman Hakları Forumu (ROMFO) olarak yıllardır önyargıları ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz. Sizler bizim bu mücadelemizi görmezlikten gelerek, iki dirhem rating uğruna, Romanları, sabah akşam sokakta göbek atan, çekirdek yiyen, komşularıyla kavga eden, parlak renkli acayip giysilerle dolaşan, acayip konuşan kaygısız, hırsız, ruhsuz insanlar olarak sunarak ırkçılığa malzeme hazırlıyorsunuz. İnsan hakları mücadelesi veren, yasaklamalara karşı çıkan, çoğulculuğu savunan bir yapı olarak, ifade özgürlüğünün önemine inanıyoruz… Ancak hakkımızdaki olumsuz önyargıları tekrar üreterek ve yayarak, bu ülkede sayıları 4 milyona varan Romanları rencide ettiğinizi bilin istedik.
 
“Biz Romanların bu ülkede eşit her alanda haklara sahip olması, ayrımcılığa uğramaması için çalışıyoruz. O nedenle vaktimiz kıymetli. Ve bu kıymetli vaktimizi, sizin Roman Havası dizinizi seyrederek heba etmeyeceğiz.” 

Etiketler: medya
İstihdam