17/12/2013 | Yazar: Kaos GL

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, 17 Aralık Dünya Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde yazılı bir açıklama yayınladı.

‘Seks İşçilerine Yönelik Saldırılara Son!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, 17 Aralık Dünya Seks İşçilerine Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde yazılı bir açıklama yayınladı.
 
Seks işçisi kadın, erkek ve transların şiddetin ortasında yaşamlarını sürdürdüğüne dikkat çeken Kırmızı Şemsiye, “seks işçileri tehdit, cinsel saldırı, gasp, fiziksel saldırı ve cinayet çemberine mahkûm edilmiş durumda” açıklamasında bulundu. 17 Aralık’a ilişkin özel bir video hazırlayan derneğin açıklamasında öne çıkan diğer ifadeler şöyle:
 
Seks İşçilerine Zorunlu HIV Testi!
Neredeyse her gün “fuhuş operasyonları” yapılıyor, seks işçisi kadınlar medyaya deşifre ediliyor, zorunlu HIV testlerine maruz bırakılıyor. Yetmezmiş gibi haklarında açılan davalarla linç ediliyor.
 
Her yıl birçok seks işçisi müşterileri, çeteler veya partnerleri tarafından öldürülüyor; failleri ya yakalanmıyor ya da çeşitli bahanelerle cezalarında indirime gidiliyor veya serbest bırakılıyor. Devlet bu yolla, seks işçisi öldürmek mübahtır diyor.
 
Genelevlerin Kapatılması Güvencesizlik Yaratıyor
Genelevler kapatılıyor, seks işçisi kadınlar sokakta son derece güvenliksiz ve riskli ortamlarda her türlü korumadan yoksun şekilde çalışmak zorunda kalıyor. Genelevlerin kapatılmasıyla çalışma mekânları ellerinden alınan seks işçisi kadınlar güvencesizliğe ve yoksulluğa itilerek ekonomik şiddetin mağduru oluyor.
 
Yazılı ve görsel medya, seks işçiliğini olumsuzlayarak ve polisin kendilerine verdiği bilgiler ışığında taraflı haber yaparak, seks işçilerini bir kat daha mağdur ediyor.
 
Seks işçilerine yönelik fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddete son verilmeli. Seks işçilerinin insan haklarının insan hakları olduğunun bilincine varılmalıdır. 

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam