20/11/2012 | Yazar: Kaos GL

KESK’li kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle bir hafta boyunca alanlarda olacak.

‘Şiddete Karşı Sendikalarda Örgütlenmeye Devam Edeceğiz’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
KESK’li kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle bir hafta boyunca alanlarda olacak.
 
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü eylem takvimini açıkladı.
 
KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, 25 Kasım etkinliklerini bir hafta boyunca gerçekleştireceklerini, hafta boyunca 10 yıllık AKP iktidarında yaşanan kadına karşı şiddet, taciz, tecavüze karşı seslerini yükselteceklerini söyledi.
Ankara’da, KESK binasındaki basın toplantısına KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan’la birlikte SES Basın ve Eğitim Sekreteri Zülfikar Kartal, BES Genel Eğitim Sekreteri Meryem Çağ, Tüm Bel-Sen Örgütlenme Sekreteri Alev Emre, KESK Kadın Birimi’nden Deniz Derinyol, Eğitim-Sen Genel Eğitim Sekreteri Betül Korkut ve Yapı Yol-Sen Ankara Şubesi Kadın Sekreteri Ayfer Bakılçı katıldı. 

AKP döneminde 67 KESK’li kadın tutuklandı
 
AKP’nin tüm muhalif kesimlere olduğu gibi KESK’li kadınları da hedeflediğini ve kadın sekreterler, kadın komisyonu üyesi 14, toplamda ise 67 KESK’li kadının tutuklandığını hatırlatan KESK Kadın Sekreteri Çalağan, “Kadın mücadelesi yürüten üyelerimizin tutuklanmasıyla onların şahsında emek ve demokrasi mücadelesi hedef alınmaktadır. Buna karşı biz KESK’li kadınlar, bu saldırılara itiraz ediyor, arkadaşlarımızı yanımızda istiyoruz. Bir kez daha özgürlük, barış, demokrasi, emek ve insanca yaşam mücadelesini içerde ve dışarıda aynı kararlılıkla sürdüreceğimizi haykırıyoruz” dedi.

“Şiddete karşı sendikalarda örgütlenmeye devam edeceğiz”
 
Kadına yönelik şiddetin münferit değil sistematik bir biçimde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Çalağan, 10 yıllık AKP iktidarı döneminde bunun belirgin bir biçimde arttığının altını çizdi. “Şiddetten arındırılmış bir dünya ve bir Türkiye yaratmak” şiarıyla sendikalarda örgütlenmeye devam edeceklerini dile getiren Çalağan, işyerlerinde ve sokaklarda şiddetin her türlüsüne hayır diyerek, inadına susmayacaklarını ve isyan edeceklerini söyledi.

AKP iktidarının kadın haklarını gasp ederek, “hedef 2023” projesiyle daha ucuz ve daha korunmasız kadın emeğini, sağlık, eğitim harcamalarını kısmaya çalıştığını belirten Çalağan, AKP yaşlı, hasta ve çocuk bakımlarını artık kamusal hizmet olmaktan çıkarmayı ve evdeki görevleri katlanmış köle kadınlar yaratmayı hedeflediğini söyledi.

“Her savaşın ortak düşmanı kadınlardır”
 
AKP’nin içerde ve dışarıda savaş naraları attığını vurgulayan Çalağan, diyalog ve müzakere yoluyla çözüm üretmek yerine sorunları daha da derinleştirdiğini belirtti. Kürt sorununda diyalog ve müzakere yerine şiddette ısrar edilmesi sebebiyle acıların katlanarak artması dışında bir sonucun elde edilmediğini dile getiren Çalağan, “Yıllardır söyledik yine söylüyoruz; her savaşın ortak düşmanı kadınlardır” dedi.

KESK’li kadınların 25 Kasım etkinliklerinin programı şöyle: 

19 Kasım
İşyerlerinde “Kadına yönelik şiddet sürüyor, isyanımız büyüyor susmuyoruz, örgütleniyoruz, durduracağız” temalı kokartlar takılacak. Hafta boyunca işyerlerinde iş kolu özgün sorunlarını ve taleplerini içeren basın açıklamaları yapılacak.

21 Kasım
Dayanışma amacıyla tutuklu KESK’li kadınlara kart gönderilecek, ardından eril şiddetin her türüne karşı “Şiddettin karanlığına karşı ışık olmak için alanlardayız” şiarıyla kent merkezlerinde basın açıklaması yapılacak ve mumlar yakılarak bırakılacak.

23 Kasım
Sakarya’daki Ö.Ç davasının 2. duruşmasına çevre illerden durumu uygun olan kadın üyelerin katılımıyla kitlesel destek sunulacak. 

25 Kasım
İllerde kadın platformları veya demokratik kitle örgütleriyle, KESK şubeler platformu ile birlikte alan eylemleri ve basın açıklamaları yapılacak.

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam