27/04/2015 | Yazar: Melahat D

‘Şimdi düşünüyorum da senin için yok olmak ne zor olurdu’ dans performansı Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Ankara’da!

‘Şimdi düşünüyorum da senin için yok olmak ne zor olurdu’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Şimdi düşünüyorum da senin için yok olmak ne zor olurdu” dans performansı Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında Ankara’da!
 
Gizem Aksu’nun Ah! Kosmos ile birlikte yarattığı otobiyografik çağdaş dans performansı “Şimdi düşünüyorum da senin için yok olmak ne zor olurdu”, 9 Mayıs Cumartesi akşamı saat 18.00’de Tiyatro Tempo’da Ankaralı seyircilerle buluşuyor.
 
10. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında gerçekleştirilecek performans gösteriminin  biletleri Kaos GL Derneği, Veganka ve Tiyatro Tempo’ dan alınabilir.
 
Performansın konusu:
 
Sanatçının ergenlik döneminde ayrıldığı sol yumurtalığı ve futbol ile yıllar sonraki şaşırtıcı karşılaşmasını ele alıyor. Yumurta, futbol topu ve bedenler arasında kurulan ilişki, kadın-erkek, doğa(l)-kültür(el), gerçek-kurgu ikiliklerinin içine-dışına-arasına-ötesine dair samimi bir paylaşıma izleyiciyi davet ediyor.
 
Performans, yumurtalığın kadınlık, doğurganlık ve kırılganlıkla; futbolun ise erkeklik ve baskınlıkla ilişkilendiren ataerkil ve heteronormatif atıflarını gündelikleştiriyor ve sanatçının otobiyografisinden çıkan queer bir perspektifle bu atıfları sorguluyor. Sanatçıların bedenleri, kendilerine yüklenen bu ikililiklerle mücadele ederken arada’nın, öte’nin potansiyellerini araştıran metinlere, oluşlara ve mücadele alanlarına dönüşüyor.
 
Eser, Advancing Performing Arts Project tarafından 2015 yılı boyunca Berlin, Antwerp ve Zagreb’de 6 haftalık residency gerçekleştirmeye davet edildi.
 
Gizem Aksu kimdir?
 
Sanat, felsefe ve politika ilişkiselliğinde çalışmalar yapan çağdaş dansçı ve koreograf, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü ve MSGSÜ Çağdaş Dans Ana Sanat Dalı’nı onur dereceleriyle bitirdi. Yüksek lisansına Çağdaş Ana Sanat Dalı’nda devam etmektedir.
 
Bu ilişkisellik çerçevesinde çağdaş sanat eleştiri ve araştırma yazıları yazmaya, İstanbul çağdaş dans çevresinden sanatçılarla söyleşiler yapmaya devam etmektedir.
 
Yakın zaman çalışmalarında teorik ve pratik dikkatini otobiyografik solo performanslara ayırmaktadır. Otobiyografi üzerine yaptığı araştırma, kendi’nin mikro-politiği ile sistemlerin makro-politikasının ilişkiselliğinde, bir oluş olarak bedeni şekillendiren ve bedenin şekillendirdiği mekan ve zamanların neler olduğu üzerine yoğunlaşmaktadır: Yaratıcı, kendi’nin mikro-politikasıyla sistemlerin makro-politikasının kaotik ilişkisine tanık olup başkalaşırken bu başka-oluşu otobiyografiye nasıl eklemleyebilir ve performatif var oluşunu nasıl güncelleyebilir?
 
Gizem Aksu cinsel yönelim ve performanslarından dolayı sosyo-politik baskıya maruz kalan LGBTİ bireylerle beden atölyeleri gerçekleştirmektedir. İstanbul ve Ankara’da Ah! Kosmos (a.k.a Başak Günak) ile “Bedeni ve Ses’i queerleştiren” kamusal alan performansları düzenlerken canlı görselleriyle yerel ve uluslararası konserlerde Ah! Kosmos’un ile sahne almaktadır.
 
2009 yılından beri Hollanda, Almanya ve Türkiye’de birçok uluslarası festival ve bienale yaratıcı dansçı olarak katılmıştır.
 
Haziran 2014’te Ann van den Broek misafirliğinde Belcika/Anvers’e davet edilmiştir. Temmuz 2014’te ImPulsTanz kapsamında Meg Stuart tarafından yürütulecek Closer araştırma projesinde yer aldı ve Eylul 2015’te Belcika/Mons’ta gercekleşen Park in Progress Rezidans’ına katıldı.
 
2015 yazında, aldığı dance WEB bursuyla ImPulsTanz - Vienna International Dance Festival’e katılacaktır. Sanatcı, bu eserle APAP tarafından Berlin-Antwerp ve Zagreb’de 6 haftalık residency’e davet edilmiştir.
 
 
Sosyal ve kültürel sistemlerin beden üzerindeki yansımalarına dair kompozisyonlar, mekan spesifik enstalasyonlar ve araştırmalar yapan sanatçı, lisans derecesini Boğaziçi Kimya Muhendisliği Bölümü’ nden aldıktan sonra yüksek lisansını İstanbul Teknik Universitesi İleri Müzik Araştırmaları Merkezi’nde tamamladı. Sesin sosyo-kültürel ve politik açılımlarını araştıran çalışmalarına, ikinci yüksek lisans olarak girdiği Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Programı’nda devam etmektedir.
 
2010 yılından beri çağdaş dans, tiyatro, kısa film ve enstalasyonlar için kompozisyonlar ve ses tasarımları yapmaktadır. Rotterdamse Schouwburg,18. Uluslararası Tiyatro Festivali, ARENA Festival Nurnberg ve 19. Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında koreograf ve çağdaş dansçılarla birlikte performans gerçekleştirdi.
 
2013 Mayıs ayında “Flesh” adlı EP’sini Müzik Hayvanı etiketiyle yayınladı, 2015 Nisan ayında ilk LP’si “BASTARDS”ı Denovali Records’tan çıkarmaya hazırlanan Ah! Kosmos,gectiğimiz yıllarda Venedik,Roma, Berlin,Rotterdam, Cesena gibi şehirler dışında 2013 Rock’n Coke, Berlin CTM Festivali, Venedik ElectroFestival, Tokyo Electronic Music of Arts Festival, CitySonic Festival Mons, Brüksel Piknik Elektronik ve Budapeşte Punkurica Festival’inde performanslar sergiledi.
 
2014 Ekim ayında Tokyo’da gerçekleşen Red Bull Music Academy 2014′te katılımcı olarak yer aldı. Ah! Kosmos, canlı performansların dışında tiyatro, çağdaş dans, video ve mekan odaklı işler için kompozisyonlar yapmaktadır. Son dönemde çalıştığı sanatçılar ve yer aldığı mekanlar, festivaller arasında Rotterdamse Shouwburg, Prag Signal Festival, Arena Nurnberg Tiyatro Festivali,18. Ve 19. IKSV Tiyatro Festivali bulunmaktadır.
 
Ah! Kosmos’a sahnede gitarda Ovunc Dan, görselde Gizem Aksu eşlik etmektedir.
 
Bilet satış noktaları:
Tiyatro Tempo: Gazi Mustafa Kemal Bulvarı 114/ C Maltepe (Ankaray Maltepe Durağı Gülseren Sokak Çıkışı karşısı)
Kaos GL: GMK. Bul. 29/12, Demirtepe, Çankaya
Veganka: Kızılırmak Caddesi No:15/8 ÇANKAYA
Bilet: 10 TL
 

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kültür sanat
İstihdam