20/09/2007 | Yazar: Umut Güner

Yeni Asya gazetesi yazarlarından Davut Şahin’in 12 Eylül tarihli köşesinde Kaos GL derneği ve Radyo ODTÜ ortaklığıyla hazırlanan ‘Hayatın Renkleri’ adlı radyo programı hakkında ayrımc

Yeni Asya gazetesi yazarlarından Davut Şahin’in 12 Eylül tarihli köşesinde Kaos GL derneği ve Radyo ODTÜ ortaklığıyla hazırlanan ‘Hayatın Renkleri’ adlı radyo programı hakkında ayrımcılık içeren yorumlarda bulunmasına dernek yönetiminden tepki geldi.

Sayın Davut Şahin,

Yeni Asya gazetesinde, 12 Eylül 2007 tarihinde yazdığınız ‘Ayıp Reklam’ isimli yazının en son kısmında ‘Ortadoğu’nun yeni yüzü’* bölümüne ilişkin yazıyorum.

Kaos GL Derneği, Avrupa Birliği İnsan Hakları ve Demokrasi Programı Kampanya 2 kapsamında ‘Hayatın Renkleri’ projesini yürütmektedir. ‘Hayatın Renkleri’ programı, projenin medya ayağında Radyo ODTÜ ile birlikte yapılmaktadır.

Hayatın Renkleri programı, tam da sizin köşenizde sergilediğiniz, homofobik, ayrımcı tutumları değiştirmek için yapılmaktadır. Programda Türkiye’den ve dünyadan insan hakları savunucuları, politikacılar, eşcinseller, gazeteciler ve akademisyenler, eşcinsellerin insan hakları konusunu tartışmaya açmaktadırlar.

Program sadece, neden tırnak içine aldığınızı anlamadığımız eşcinseller için değil toplumun her kesimi özellikle ‘sizin’ gibi eşcinsellere ilişkin homofobik tutum sergileyen insanlar için de yapılan bir radyo programıdır.

Bugün televizyona sıçramasından korktuğunuz şey, eşcinseller değil, insan hakları kavramıdır! Çünkü program insan hakları bakış açısı ile hazırlanmıştır. Yoksa televizyonda zaten homofobik bir şekilde karikatürize ve kriminalize edilen eşcinsel tipleri dehşetle seyrediyoruz. Biz sizin bakış açınızın yaygınlaşmasından ve başta televizyon olmak üzere bütün medyaya sıçramasından endişe ediyoruz

Bugün uluslararası insan hakları hukukunda ‘ayrımcılığa uğramama hakkı’ çok net tanımlanmakla beraber, ayrımcılığa uğrayan insanları korumak için ekstra düzenlemeler yapılması istenebilmektedir. İnsanların dini, cinsiyeti, ırkı, cinsel yönelimi vb. bir nedenle ayrımcılığa maruz kalma durumları da ayrıntılı bir şekilde uluslararası hukukta karşılığını bulmaktadır.

Yani sizin ‘kılıf’ dediğiniz ayrımcılık konusu ulusal ve uluslararası hukukta tartışılan bir konu ve köşe yazınızla siz de radyo programı üzerinden eşcinsellere yönelik ayrımcılık yapmaktasınız. Ayrımcılığın yanında Basın Konseyinin aşağıdaki ilkelerini de açık bir şekilde çiğnemektesiniz:

‘Yayınlarda hiç kimse; ırkı, cinsiyeti, yaşı, sağlığı, bedensel özrü, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz.’

‘Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez.’

‘Şiddet ve zorbalığı özendirici, insani değerleri incitici yayın yapmaktan kaçınılır.’

Bundan sonra köşenizde, insanları ayrımcılık yapmaya ve şiddete teşvik eden yazılar değil, ayrımcılığa duyarlı hak haberciliğine yakışır ve basın konseyinin ilkelerine uyan yazılar okumak dileğiyle

* ‘ORTADOĞU'NUN YENİ YÜZÜ(!)

Kılıf belli: "maruz kalma veya ayrımcılık." Bu ifadeler toplumu yozlaştırma çabalarına bir katkı... Radyo ODTÜ şimdi de "eşcinsel"ler için yayına başlıyormuş. Yerel bir radyo bu... Ama Türkiye'nin en çok dinlenen yerel radyolardan biri olduğu söyleniyor. Şaka değil, tam 11 yıl yayın hayatında.. Korkarım bu tür yayınlar televizyona sıçramasın.’ Yeni Asya Gazetesi, 12 Eylül 2007, Davut Şahin)

Saygılarımla

Umut Güner

Kaos GL Derneği, Genel Başkan

Etiketler: medya
İstihdam