25/06/2009 | Yazar: Ali Erol

Sabah gazetesinde bugün çıkan aşağıdaki haber, ‘Emniyette eşcinsel/gey polis skandalı’ haberlerinin ilki değil.

Sabah gazetesinde bugün çıkan aşağıdaki haber, ‘Emniyette eşcinsel/gey polis skandalı’ haberlerinin ilki değil. Denilebilir ki ‘eşcinsel/gey polis’ haberleri nerdeyse basın arşivlerinde kendi başına bir kategori olarak etiketlendirilebilir. Basın, bu gelişmeleri her seferinde aynı ‘şaşkınlık’ ve aynı kalıpla vermekte bir sakınca görmüyor. 

Emniyet Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliğinin Antalya’da düzenlediği ve aynı basına ‘Türk polisinde ‘gay’ ve ‘dost’ açılımı’ haber başlığıyla yansıyan‘Disiplin, Dava, Mevzuat ve Adli Yardım’ seminerinden bu yana henüz altı ay bile geçmedi. Gerçi ‘açılım’ basının okumasıydı, yoksa aynı hukuk müşaviri Osman Karakuş, ‘Alman polisi gey olabilir ama Türkiye’de böyle bir şey mümkün değil’ diyerek olası yanlış anlamalara ve açılımlara mahal vermemek için noktayı koymuştu.
 
Türkiye’de açılımların kolay olmadığını tecrübe etmediğimiz alan kalmış mıdır? Öyle ki aman açılım diyerek mevcut hallerin daha da gerisine gidilmesin ile yetinmek zorunda kalabiliyoruz. Haliyle ‘Almanya polisinde olur da, Türkiye polisinde neden mümkün değil’ sorusuna Türkiye Emniyetinden anlamlı ve mantıklı bir cevap beklemek zorlayıcı, şimdilik boşuna olabilir.
 
Peki, Türkiye basınının paralel gitmesi farz mıdır? Konuyla ilgili resmi bülten tek başına haber midir? Emniyet müdürü ‘eşcinsel’ olamaz mı?
 
Peki, ‘Skandal’ bunun neresinde?
 
Eşcinsel yönelim, her tür dinsel, etnik, sosyokültürel, politik ve mesleksel grupta görülür! Realitenin kendisi ‘skandal’ değildir; sorulması gereken soru, neden bazı mesleklerde insanların cinsel yönelimlerini gizlemek zorunda kaldığıdır.
 
Basın karar vermeli…
 
‘Skandal’ olan nedir; bir emniyet müdürünün ‘eşcinsel’ olması mıdır yoksa bir eşcinselin ‘polis’ veya ‘emniyet müdürü’ olması mıdır?
 
Eşcinsel bir polisin veya emniyet müdürünün mesleğini yaparken, çalışma hayatında cinsel yönelimini gizlemek zorunda kalması mıdır?
 
Emniyet disiplin tüzüğünün cinsel yönelimlerine göre çalışanları arasında ayrımcılık yapması; eşcinsel olduğu ortaya çıkan memurlarını soruşturması, disiplin cezası vermesi, meslekten atması mıdır?
 
Sırf cinsel yöneliminden dolayı ayrımcı uygulamalara maruz kalan bir memurun hakkını arayamaması mıdır?
 
Soruşturma adı altında mağdur edilen memurun ifşa edilmesi midir? Olası bir durumda aile ve çocuklarının savunmasız bırakılması mıdır?
 
Her meslekte bulunan eşcinsel ve biseksüel memurların olası açılmalarına ya da mağdur edilerek ifşa edilmelerine karşı basının ‘skandal’ şablonu haricinde bir hazırlığının bulunmuyor olması mıdır?
 
Çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığı…
 
Daha önce de belirttik ve her seferinde altını çizmeye devam edeceğiz: ‘Sorun, çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığı sorunudur. Ayrımcılığa devam etmek isteyenler sorunu sulandırmak, askerden polisten gey mi olurmuş diye hassasiyetleri uyarmak, her yönüyle tartışmayı bulandırmak isteyeceklerdir.
 
Unutulmamalı ki çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığı suçtur ve her meslekte olduğu gibi emniyette de eşcinseller ve biseksüeller vardır.’
 
Çalışma hayatında cinsel yönelim ayrımcılığına karşı yasal düzenlemeleri yapın, ondan sonra ‘dolandırıcı’ mıdır veya hangi suçu işlediyse cinsel yönelimlere bakmadan soruşturun.
 
Yoksa ne bu ‘soruşturmalar’ biter ne de bizatihi kendisi bir ‘skandal’ olan bu tür haberler…

İlgili haberler:  
Gey Polis açılımı: Perhiz ve Lahana Turşusu!
 
Erzincan polis okulunda emniyet müdürü skandalı 
Sabah Gazetesi, 25 Haziran 2009, Perşembe
 
Polis Meslek Yüksek Okulu'nda görev yapan emniyet müdürü H.K., dolandırıcılık ve öğrencilerle eşcinsel ilişkide bulunduğu iddialarıyla açığa alındı. Erzincan Valisi Demir "Araştırma sürüyor" dedi

Erzincan Polis Meslek Yüksekokulu'nda görevli emniyet müdürü H.K., hakkında dolandırıcılık yaptığı ve okuldaki öğrencilerle eşcinsel ilişki yaşadığı iddiaları üzerine soruşturma başlatıldı. Müdürün soruşturma bitene kadar açığa alındığını bildiren Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, "İki iddia var. Soruşturma başlatılmış durumda. Şu anda müfettişlerin incelemesi devam ediyor" dedi. İçişleri Bakanlığı'na giden ihbarlarda, Erzincan Polis Meslek Yüksek Okulu'nda görevli ikinci sınıf emniyet müdürü H.K.'nin okuldaki polis adayı öğrencilerin 40 bin TL üzerinde parasını aldığı, eşcinsel olduğu ve okuldaki bazı öğrencilerle ilişki yaşadığı iddia edildi.

MÜFETTİŞLER ERZİNCAN'DA

Bu iddialar üzerine inceleme başlatan İçişleri Bakanlığı, Erzincan'a iki müfettiş gönderdi. Emniyet müdürü H.K.'nin soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınmasına karar verildi. Bir haftadır kentte görev yapan müfettişlerin ilk incelemesi sonucunda yüksek miktarda borcu olduğu iddia edilen Müdür K.'nin polis adayı öğrencilerden ve personelin bir kısmından borç para alıp ödemediği belirlendi. Bazı öğrencilerin öğrenim kredilerini zorla aldığı, bazı öğrencilere ise tehditle kredi çektirip geri ödeme yapmadığı ortaya çıktı. Müdür K.'nin okuldaki öğrencilerle eşcinsel ilişki yaşadığı yönündeki iddialar da mercek altına alınırken 4 kişinin Adliyeye çıkarıldığı, bu kişiler arasında cinsel ilişki yaşadığı iddia edilen öğrencilerden de bulunduğu öne sürüldü.

"İNCELEMELER DEVAM EDİYOR"
Müdürle ilgili soruşturma açıldığını ve açığa alındığını doğrulayan Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, "Müdür H.K. ile ilgili iki iddia var. Biz de dolandırıcılık yaptığını duyduk. Eşcinsel ilişki iddiaları ile ilgili ise soruşturma başlatılmış durumda. Şu anda müfettişlerin incelemesi devam ediyor" dedi.

'ÇOK MİKTARDA BORCU VAR'
Erzincan'da bulunan İçişleri Bakanlığı Müfettişleri emniyet müdürü H.K.'nin öğrenci ve personelden 40 bin TL aldığını belirledi.’ 


Etiketler: medya
İstihdam