05/09/2012 | Yazar: Kaos GL

‘Kadına yönelik şiddet, pembe dizi tadındaki ‘platonik aşk’ veya ‘ kıskançlık krizi’ hikâyeleri ile örtbas edilemez.’

‘Susma, haykır, Kıbrıs’ta kadına yönelik şiddet vardır!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“Kadına yönelik şiddet, pembe dizi tadındaki  ‘platonik aşk’ veya ‘ kıskançlık krizi’ hikâyeleri ile örtbas edilemez.”

Kuzey Kıbrıs’ta, 1 Eylül’de, İmrane Sapmaz’ın erkek şiddetinin sonucu olarak hayatını kaybetmesi üzerine medyanın kadın cinayetini gölgeleyen yayını Feminist Atölye tarafından eleştirildi.
 
“Cinayete dair mazeretleri sıralayan medyaya göre neredeyse adama hak vermemiz gerekecek!”
 
Mağusa’da bir kadının erkek şiddetinin mağduru olması ve hayatını kaybetmesi üzerine Feminist Atölye’nin Kıbrıs’ta  kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla yaptığı açıklama şöyle:
 
“Aylarca,  tehditlere ve tacize maruz kalan kadın, 1 Eylül günü vuruldu ve bir hayat söndü. Medya, defalarca eleştirilmesine rağmen erkek egemen dilini yine tekrarladı ve yaşanan korkunç olayı bir ‘aşk cinayeti’, katili ise “delice aşık olan ve kıskançlıktan gözleri dönen bir platonik aşık” olarak yansıttı. Cinayetin faili Mehmet Narcı’nın ‘çok sevdiği’ kadınla yeniden beraber olabilmek için çok çabaladığı ve kadının onu reddettiği için Narlı’nın çılgına döndüğü, bir de üstüne kadının başkası ile birlikte olduğunu öğrenince bu ‘deli aşığın’ çılgına döndüğü yazıldı. Bir cinayete dair mazeretleri sıralayarak neredeyse adama hak vermemiz gerektiği gösterildi. Kadına yönelik şiddet, pembe dizi tadındaki  ‘platonik aşk’ veya ‘ kıskançlık krizi’ hikâyeleri ile örtbas edilemez. Meydana gelen olayın adı KADIN CİNAYETİDİR! Erkeğin kadını özel mülkiyeti gibi görmesinden kaynaklanan ve bozulan bu iktidar ilişkisini yeniden yerine getirmeyeceğine dair inancından dolayı şiddete başvurmasından başka birşey değildir. Erkek egemen bakış ‘aşk’ kılıfı altında gizlenmek istese de şiddetin aşk ile bağlantısı yoktur! Kadınlar ne kimsenin mülkü, ne de kimsenin kölesidir!  
Erkek şiddetinin görmezden gelinmesine, masumlaştırılmasına ve normalleştirilmesine karşı susmayacağız! Kıbrıs’ta kadına yönelik şiddet vardır ve bu şiddeti önlemek için gerekli önelmelerin alınma zamanı çoktan beridir gelmiştir!"

Etiketler: medya
İstihdam