25/05/2015 | Yazar: Ozan Uğur

Kafkas Üniversitesi’nden Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencilerinin çağrısı ile ‘Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği’ paneli düzenlendi.

Kafkas Üniversitesi’nden Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü öğrencilerinin çağrısı ile “Toplumsal Cinsiyet, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği” paneli düzenlendi.

23 Mayıs saat 13’te Eğitim-Sen Kars şubesinde düzenlenen etkinliğe Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği adına Buse Kılıçkaya ve Kaos GL adına ise Psikolojik Danışman Berna Savcı katıldı. 

Berna Savcı’nın temel kavramlar sunumu ile başlayan panele katılanlar ağırlıklı olarak eğitim fakültesi öğrencileri olmakla beraber diğer fakültelerden öğrenciler, sağlık ve eğitim emekçileri de yoğun ilgi gösterdi. Savcı, eğitimde LGBT öğrencilerin karşılaştıkları ayrımcılıklar ve öğretmenlerin bu durum karşısındaki sorumluluklarından ve kullanabilecekleri yöntemlerden bahsetti.

 

Buse Kılıçkaya ise trans bir öğrenci olarak eğitim yıllarında karşılaştıkları sorunları örnek vererek ayrımcılıkla mücadelede öğretmenlere düşen sorumluluğun büyük olduğunu söyledi. Kılıçkaya, transların eğitim haklarının ellerinden alındığını da belirtti.

Panel katılımcıların sorularıyla devam etti.

Daha önce üniversite içerisinde düzenlenmesine izin verilen panel  programa 2 gün kala Kafkas Üniversitesi rektörlüğü tarafından iptal edildi. Bu süreci ve etkinliği KaosGL.org’a değerlendiren PDR bölümü öğrencisi Çağdaş K. şöyle konuştu:

“Etkinliği düzenlememizin iki nedeni var. Bunlardan birincisi eşcinsellerin ve transların insanlara yanlış aktarıldığını düşünüyorum. Ve  LGBT bireylere yönelik bu ayrımcılığa karşı temas etmemiz gerektiğine inanıyorum. Çünkü temas ederek gökkuşağı olacağız. Renklerimiz yanyana iç içe anlamlı geliyor bana.

“İnsanlar oluşturulan yanlış bilincin dışında düşünme şansını yakalayamıyorlardı.”

“Aslında bu yaptığımız Kars’ta ki ikinci çalışmaydı. Birinci çalışmada benim bireysel olarak düzenlediğim eşcinsellere ve translara Kars’ta ki öğrencilerin bakış açısını ortaya çıkaracak bir anket çalışmasıydı.. Ve yapılan anket sonuçlarını değerlendirdiğimde vahim bir sonuçla karşılaştım. İnsanlar LGBTİ ’leri tanımıyor ve LGBTİ ’ lere karşı oluşturulan yanlış bilincin dışında düşünme şansını yakalayamıyorlardı. Bu bilincin oluşturulması da dokunarak, tanıyarak ve doğruyu bilerek düşünmekten geçiyor bu yüzden böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyduk.

“Diğer bir sebebi ise okuduğumuz fakülteden ve bölümden dolayı aslında. Eğitim Fakültesinde  PDR bölümünde okuyan biriyim. LGBTİ hakları konusunda yaptığım çalışmalar sonucunda şunu gördüm ki doğru bilgiden uzak devletin ve sistemin LGBTİ’lere karşı yanlış olan bakış açısı aslında eğitim yoluyla bizede aktarılıyordu. Bunun sonucunda altarnatif bir eğitim alanı oluşturduk ve bunda da başarılı bir sonuca ulaştığımızı da düşünüyorum.

“Aslında şunu da söylemek gerekiyor. Sistemin bu yanlış algısını kırmak o kadar da kolay değil. Kötü bir tablo çizmek istemem ancak bu çalışma da o kadar kolay bir süreçten geçmedi."

“Rektörlük 2 gün kala etkinliği hiçbir sebep göstermeden iptal etti”

“Karşılaştığımız zorluklardan da bahsetmek istiyorum. Öncelikle Kaos GL’ye, Pembe Hayat’a ve Eğitim-Sen Kars şubesine teşekkür etmek istiyorum.  Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform aktivistleri ve Yeni Demokrat Kadın okurları da hazırlık sürecinde de etkinlik boyunca da bizi yalnız bırakmadılar. Aslında zorluk dediğim şey etkinliğe 2 gün kala rektörlüğün hiçbir sebep göstermeden paneli yapamayacağımızı söylemesiydi. Bütün okula ve Kars’ın her yerine afişleri astıktan 2 saat sonra danışman hocamızı arayıp etkinliği iptal ettiklerini söylediklerinde herkese yerin değiştiğini haber vermek ve aynı zamanda bu anti-demokratik tutuma karşı ne yapabileceğimizi düşünmek zorunda kaldık. Rektörlükten defalarca bir açıklama talep etmemize rağmen hiçbir yazılı açıklama alamamakla birlikte eğitim fakültesi dekan yardımcısı konunun bilimsel bir çalışma olmadığını iddia etti. Bu gerçekten üzücü bir durumdu. Neyse ki Eğitim-Sen bize kapılarını açarak büyük bir zorluktan kurtardı. Ayrıca son anda yer değişikliği olmasına rağmen oldukça yoğun bir kitle salonu tıka basa doldurdu.”

Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform Aktivisti Birkan ise rektörlüğün etkinliği iptal etmesini şöyle değerlendirdi:

“Rektörlük LGBT öğrencilerin varlığını kabul etmek zorunda. Bizler bu okulda okurken onlarrca ayrımcılık örneği ile karşılaşıyoruz. Bunun karşısında yeni yetişecek eğitimcilere yönelik böyle bir çalışma yapılıyor. Eşcinsel ve trans bireylere yönelik nefretin son bulması için yapılan bu çalışmayı engelleyen rektölüğün de niyeti demek ki nefretin sürmesini sağlamak. Bu tutum hiçbir bilim kurumuna yakışmıyor. Geçtiğimiz yıllarda 2 defa homofobi ve transfobi karşıtı buluşma düzenledik. İlk defa bu kadar yoğun bir katılım vardı. Katılımcıların tamamı ise ya kamu çalışanı ya da ileri de kamuda çalışacaak insanlardı. İleride katılımcılarımızın birçoğu homofobiye ve transfobiye karşı mücadele edecek fakat rektörlükte pnelimizi engelleyenler nefretleriyle yaşayacak.”

*Bu ekinlik Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL tarafından gerçekleştirilmiştir.

*Bu etkinlik, Norveç Büyükelçiliği ve Gökkuşağı Projesi kapsamında, İsveç Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Kurumu SIDA tarafından desteklenen Kaos GL Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu kapsamında yapılmıştır.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam