15/08/2016 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat Derneği, eski yönetim kurulu üyesi Figen’in intiharindan da sorumlu olan itirafçı savcı Ferhat Sarıkaya ve artan transfobik saldırılarla ilgili İnsan Hakları Derneği ile basın açıklaması yaptı.

‘Temel hakkımız olan yaşama hakkımızın gasp edilmesine göz yummayacağız!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat Derneği, eski yönetim kurulu üyesi Figen'in intiharından da sorumlu olan itirafçı savcı Ferhat Sarıkaya ve artan transfobik saldırılarla ilgili İnsan Hakları Derneği ile basın açıklaması yaptı: “Bizler; herkesin temel haklardan faydalanabildiği, kanunlar karşısında eşit olduğu ve adil olarak değerlendirildiği bir yaşam istiyoruz.”

“Bizler de demokrasi istiyoruz!” 

Pembe Hayat Dernek başkanı Buse Kılıçkaya tarafından okunan basın açıklamasında, yargı mekanizmasının usulsüzlüklerinin altı çizildi: “Bizler yaşadığımız bu toplumda her gün, her an ayrımcılığa maruz kalmakta, şiddet görmekte, taciz ve tecavüze uğramakta, nefret söylemleri ile öldürülmekte, yok sayılmakta, yok edilmekteyiz. Toplumda var olan bu nefret hali maalesef ki ‘herkesin yargı önünde eşit olduğunu’ belirten Anayasa ve uluslar arası sözleşmelere rağmen yargıda da devam etmektedir. LGBTİ’ler söz konusu olduğunda hakim ve savcılar istedikleri gibi hareket etmekte ve keyfi ve erkek egemen davranışları ile cezasızlık politikası güderek nefretin önünü açmaktadırlar. Yargı mekanizması içinde var olan eril zihniyet ve onun uygulayıcısı hakim, savcı ve kolluk kuvvetleri nedeniyle her yıl onlarca LGBTİ ve kadın ya intihar etmekte ya öldürülmekte ya da psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalmaktadır.”

“Figen de adalet beklerken yargı mekanizması içinde yok sayılmış, adalet arayışı sırasında aradığını bulamamış ve güvenini yitirmiştir. Ardından taşındığı Mersin’de de transfobik saldırıya uğramıştır. Bütün bu olayların ardından daha fazla dayanamayarak intihar etmiştir. Bugüne kadarki yargının pratiği bizlere; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi nedeni ile ayrımcılığa maruz kalan LGBTİlerin mevcut yargı sistemi içerisindeki adalet arayışının sonuçsuz kalacağını göstermektedir. Ahmet Yıldız’ın katili olan babası hala bulunamadı, Eylül Cansın’ı intihara sürükleyenler gerekli cezayı almadı. Saldırıya uğrayan onlarca transın failleri ise bulunamadı ya da “haksız tahrik” indiriminden yararlanarak berat etti.”

“Demokrasi mitingleri ile demokrasiye ve halkın iradesine sahip çıktığını söyleyenler, LGBTİ’lerin ve kadınların demokrasi taleplerini görmezden gelmeyi bırakmalıdır. Kanun koyucular, herkesin adalet sistemi karşısında eşit olmasını sağlamalı ve artık LGBTİ’lerin nefrete ve ayrımcılığa maruz kalmaması için nefret suçları yasasına cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesini eklemelidir. Bizler de demokrasi istiyoruz!” 

“Daha çok dayanışmak gerek!”

Basın açıklamasına katılan HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu asıl ihtiyacın dayanışma olduğunun altını çizdi: “Eğer bir ülkede insanların epey bir kısmı “bizler de demokrasi istiyoruz” diyorlarsa o demokrasi nöbetleri gerçekte demokrasi nöbeti omaktan çıkar. LGBTİ’ler uzun zamandır demokrasi istiyorlar. Uzun zamandır çalışma hakkı, eğitim, yaşama hakkı istiyorlar. Ben zamanın dayanışma zamanı olduğunu ifade etmek istiyorum. Umarım gelecek hepimizin elinde, dayanışmayı büyüterek daha güzel günler göreceğiz. Bu sorunları meclise taşımaya devam edeceğiz.”

“Cezasızlık bir hak ihlâlidir”

Figen’in avukatı Ahmet Toköz, Figen’in intihardan önce uğradığı saldırılardaki usulsüzlüklere değindi: “Figen’in başına gelenleri takip ettim. Şöyle bir olaya dikkat etmek istiyorum. Hiçbir savcı ve hâkimler adaleti bilakis bir LGBTİ gördüklerinde, onun kimliği üzerinden kurguluyorlar. Polis veya bir memurun saldırısını öldürmeye teşebbüs ise bunu yaralama olarak kayda giriyor. Bu yüzden saldırganlar ne hüküm giyiyor ne sabıka kaydı oluyor. Hiçbir şey yapılamıyordu. Temyiz de edilemiyordu ve Anayasa Mahkemesi’ne olay taşınamıyordu.”

“Figen’in başına gelenler de aynı şekildedir. Televizyonlar güvenlik kamerası görüntülerini yayınladığında biz şunu gördük: 5 asker arabayı Figen’e doğru sürüyorlar, Figen çarpmanın etkisiyle uçtuktan sonra yere düşüyor. Bu öldürmeye teşebbüs suçudur. Fakat dosya elimize geldiğinden gördük ki, hakaret ve yaralama olarak kayda geçmiş. Suçlular hükümsüzlükle ödüllendirildiler. Cezasızlık bir insan hakları ihlâlidir.”

“Cinsel kimlik mücadelesi için de eşit dayanışma istiyoruz”

Pembe Hayat avukatı Rıza Yalçın Koçak, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da yakılarak katledilen trans kadın Hande Kader’in yaşadığı haksızlığın çevrelerce sahiplenilmesi gerektiğine dikkat çekerek, keyfi uygulamalar yapıldığını söyledi: “Geçtiğimiz günlerde katledilen trans arkadaşımız Hande’yle (Kader) ilgili birkaç noktaya değinmek gerek: ilki LGBTİ’lerin bu nefret suçunu kadınların, sol-sosyalist örgütlenmelerin ve dezavantajlı grupların gündemine sokmak için uğraşısı. Başta bunu konuşmak gerekiyor çünkü LGBTİ örgütleri Özgecan’ın davasını sahiplenerek öfkelerini gösterirken, aynı şey bir LGBTİ’nin başına geldiğinde eşit dayanışmayı görmek pek mümkün olmuyor.” 

“Acılarımızı yarıştırıyor gibi algılanmasın fakat Özgecan’dan sonra sokaklara dökülen bir kitle vardı. Yine aynı şekilde katledilen trans kadın arkadaşımız, ne şekilde öldürüldü bilmiyoruz, öldürüldükten sonra mı yakıldı yakılarak mı öldürüldü henüz bilmiyoruz. Ayağındaki protezlerden ev arkadaşı vesilesiyle kimliği tespit edilmiş bir trans arkadaşımız söz konusu. Dağlık arazide bulunmuş ve trans olduktan sonra “Böyle bir kayıp ilanı vardı gelsinler baksınlar” denilerek kolluk kuvvetlerinin böyle alâkasız bir şekilde duruş sergilediği bir durumla karşı karşıyayız.”

“Ceset şu an adli tıpta tutuluyor. Bir akrabasına ulaşılabildi. Cesette tahribat olduğu için kan eşleşmesi sonucu bekleniyor. Bu da keyfi bir uygulama esasında. 10-15 sürebildiği gibi günlerce aylarca da bu sonucun çıkması için bekletebiliyorlar sizi. Bizin en öncelikli isteğimiz şu an Hande’yi defin edebilmek. Ölü bedenini en azından huzura kavuşturabilmek. Akabinde de yeni hukuksuzluklara yol açmayacak şekilde yasal süreci izlemek. Filiz Kerestecioğlu’nun da söylediği gibi, sihirli kelime dayanışma. Ancak dayanışarak güçlenebiliriz.” 

İlgili haberler:

Mersin'de polisten translara sokakta işkence

Trans aktivist Figen yaşamına son verdi


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam