28/12/2016 | Yazar: Kaos GL

Çanakkale LGBTİ İnisiyatifi, hak temelli haber dili ve alternatif medya örneklerinin ele alındığı ‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Medya’ atölyesi gerçekleştirdi.

‘Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Medya’ Çanakkale’de tartışıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çanakkale LGBTİ İnisiyatifi, hak temelli haber dili ve alternatif medya örneklerinin ele alındığı “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Medya” atölyesi gerçekleştirdi.

Alternatif medya ile toplumsal cinsiyete olan duyarlılığı arttırmayı hedefleyen Çanakkale LGBTİ İnisiyatifi, 24 Aralık’ta Ece Ayhan Kültür Evi’nde “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Medya Atölyesi”, gerçekleştirildi.

Atölye kapsamında, medyaya hakim olan nefret diline karşı toplumsal cinsiyete duyarlı ve eşit bir dilin kurulmasına katkı sağlayacak pratik ve etkin habercilik uygulamaları üzerine interaktif bir çalışma yapıldı. Alternatif medya arayışı hakkında ilk oturumda bir sunum gerçekleştiren ve Uçan Süpürge Yerel Kadın Muhabirler Ağı adına konuşan Semra Canbulat, “kadın merkezli haber üretme, yayınlama ve yazma teknikleri; haber dili ve şiddet haberleri” konu başlıklarına örneklerle değindi.

LGBTİ odaklı haber nasıl yazılır?

Çanakkale LGBTİ İnisiyatifi’nden Kaos GL muhabiri Umut Güven; atölyede, Kaos GL'nin yürüttüğü “Gazeteler bizi söyler” örnekleri üzerinden LGBTİ içerikli haber yazımında dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti.

Ana akım medyada LGBTİ’ye dair yer alan söylemlere, haberlerde olması ve olmaması gerekenlere dikkat çeken Umut, LGBTİ özneli/temalı haberlerin dil incelemesini yaptı.

Son oturumda uygulamalı ve pratik eğitimlere yer verilen atölyede, medya dilinin yanlışlarını bulmak için çeşitli gazeteler seçildi. Katılımcılar gruplara ayrıldı. Her grup kadın veya LGBTİ konularını seçerek haberlerdeki dil hatalarını düzelterek yeniden yazdılar.

Umut Güven, atölyenin Çanakkale’de daha kapsamlı bir şekilde yeniden düzenleyeceklerini duyurdu.

(Kaynak: Çanakkale İçinde)

 


Etiketler: medya
İstihdam