18/01/2013 | Yazar: Kaos GL
Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarının evlerine ve bürolarına sabah düzenlenen polis operasyonunda 10 avukat gözaltına alındı
İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere 7 kentte aralarında Halkın Hukuk Bürosu, Çağdaş Hukukçular Derneği, İdil Kültür Merkezi ve Yürüyüş dergisinin de bulunduğu çok sayıda ev ve işyerine yapılan baskınlarda 10′u avukat 55 kişi gözaltına alındı.
“ÇHD’ye yapılan operasyon insan hakları mücadelesine yapılmıştır”
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi’nden Kerem Altıparmak, polis operasyonunu Twitter’da yorumladı:
“Araştırın bakın; son 20 yılda, bugün gözaltına alınan, hakkında yakalama emri çıkarılan hukukçuların en az birinin dahil olmadığı hiçbir insan hakları davası yok. İşin özü; bu ülkede ÇHD’ye yapılan operasyon insan hakları mücadelesine yapılmıştır. İnsan hakları ihlallerini araştıranların derdest edildiği bir yerde "sıfır tolerans" demek de boş bir slogandan ibarettir.”
Özel harekat ve çevik kuvvet polislerinin operasyonunda 10′u avukat 55 gözaltı
İstanbul, Ankara ve İzmir’de aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkezi, ÇHD İstanbul Şubesi, İstanbul ve Ankara Halkın Hukuk Bürosu, İdil Kültür Merkezi ve Yürüyüş dergisinin de bulunduğu çok sayıda işyeri ile eve sabahın ilk saatlerinde operasyon düzenlendi. Özel harekat ve çevik kuvvet polislerinin operasyonunda 10′u avukat 55 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınan avukatlar: ÇHD İstanbul Şubesi Başkanı Taylan Tanay, ÇHD İstanbul Şube Sekreteri Güçlü Sevimli, ÇHD Yönetim Kurulu üyesi Gülvin Aydın, ÇHD üyesi avukatlar Efkan Bolaç, Şükriye Erden, Günay Dağ, Ebru Timtik, Barkın Timtik, Naciye Demir ve Serhan Arıkanoğlu.
ÇHD Öğrenci Hakları Komisyonu’ndan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Umut Karakaya ile aynı zamanda Yurt gazetesinin muhabirliğini yürüten Sami Menteş de gözaltında.
Aramalar sırasında dernek faaliyetleri sebebiyle Beyrut’ta bulunan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve Avukat Oya Aslan hakkında da yakalama kararı çıkarıldı.
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkezi, “hiçbir baskı ve saldırı toplumsal muhalefetin avukatlığını yapmamıza engel olamayacaktır” açıklaması yaptı.
Devletin baskıcı politikaları ile ilk defa karşılaşmadıklarını belirten ÇHD’nin açıklaması şöyle:
“Bizzat Derneğimiz tarihi süresince tanık olduğumuz 1980 cunta dönemi, 1990’lar Çiller ve Ağarlar dönemi, son olarak da 2000’ler ve AKP dönemi...”
“Mesleğimize yönelik baskı ne kadar artarsa artsın ne kadar genişlerse genişlesin bu ülkede toplumsal muhalefetin ezilenlerin, devrimcilerin ve Kürtlerin avukatıyız. Toplumsal muhalefet bugüne kadar olduğu gibi undan sonra da avukatsız kalmayacaktır.”
Etiketler: insan hakları