25/02/2015 | Yazar: Kaos GL

Avrupa trans ağı Transgender Europe (TGEU), cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması için aranan şartların ayrımcılığa yol açtığını anlatan bir video hazırladı.

‘Translara yönelik yasal tanınma şartları insan haklarına aykırı’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 Avrupa trans ağı Transgender Europe (TGEU), cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması için aranan şartların ayrımcılığa yol açtığını anlatan bir video hazırladı.  

“Avrupa’da 34 ülke, bu kabusu gerçeğe dönüştürüyor” adlı bir video yayınlayan TGEU, transların resmî belgelerde cinsiyet bilgilerini değiştirmek için insan haklarına aykırı şartlara tabii tutulduğuna dikkat çekiyor.

 
Aranan şartlar: Kısırlaştırma, boşanma, zihinsel rahatsızlık
 
Avrupa trans ağının paylaştığı bilgilere göre, trans kimliğin tanınması için aranan en kötü 3 şart şunlar:
 
·         Kısırlaştırma ve diğer tıbbî müdahalelere zorlanma,
·         Kişinin evli olması durumunda boşanmaya zorlanması,
·         Kişinin herhangi bir zihinsel rahatsızlığı olmamasına rağmen zihinsel hastalık ya da “psikoloji raporu” almak zorunda bırakılması.
 
İlgili şartlardan ötürü Avrupa’daki çoğu transın cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınmadığına dikkat çeken TGEU, transların seyahat ederken, banka hesabı açarken, ev kiralarken ya da postaneden kendi adlarına gelen gönderileri alırken açılmaya zorlandıklarını, sahtekârlıkla suçlandıklarını ve aşağılama, ayrımcılık ve şiddete açık hale geldiklerini ifade ediyor.
 
TGEU’nun verdiği rakamlara göre, Avrupa Birliği’ndeki transların yüzde 73’ü cinsiyet kaydını düzeltme yasalarının iyileştirilmesi halinde daha rahat bir yaşam süreceklerini söylüyor.
 
Türkiye’de durum ne?
 
Türk Medenî Kanunu’nun 40. Maddesi, cinsiyet geçiş ameliyatı için mahkeme tarafından izin alınmasını şart koşuyor. Buna göre, cinsiyet geçiş ameliyatı yaptırmak isteyen kişinin on sekiz yaşını doldurmuş olması ve evli olmaması, ayrıca ameliyatın ruh sağlığı açısından zorunlu olduğunu ve kişinin üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun bulunduğunu resmî sağlık kurulu raporuyla belgelemesi gerekiyor.  
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de cinsiyet geçiş ameliyatı olmak için mahkeme izni alamayan trans erkeğe ilişkin kararını 10 Mart’ta açıklayacak.  
 
Trans aktivist-oyuncu Esmeray ile cinsiyet geçiş süreci hakkında yaptığımız röportajı ise Kaos GL Dergisi’nin “Lezbiyenizm” dosya konulu Mart-Nisan 2015 sayısında okuyabilirsiniz.

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları
İstihdam