05/07/2011 | Yazar: Kaos GL

‘Türkiye Türklerindir’ gazetesinin tirajının yükseldiği bir süreçte, Türkiye’de Rumca konuşanların nüfusunun azaldığı oranda Apoyevmatini gazetesinin de tirajı azalmış.

‘Türkiye Türklerindir’ Rumca Gazete Kapanabilir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
1925’ten bu yana İstanbul’da Rumca olarak çıkan Apoyevmatini gazetesi maddi sıkıntılar nedeniyle kapanma ile karşı karşıya. 86 yıldır İstanbul’da Rumca basılan günlük gazete, ekonomik krizi aşacak bir gelişme olmazsa 12 Temmuz 2011’de son kez basılacak.
 
Gazetenin sahibi Mihail Vasiliadis Yunanistan’daki krizin kendilerini çok etkilediğini belirtiyor. Düzenli olarak verilen reklamlar Mart ayında kesilmiş. Türk Basın İlan Kurumu’na resmi ilan alabilmek için yaptıkları başvuru ise yerel gazeteler için 5000 tiraj alt sınırı olduğu için reddedilmiş.
 
Bir zamanlar 30.000 tirajıyla Rum cemaatinin yaklaşık %75’ine ulaşan Apoyevmatini bugün cemaatin tamamına ulaştırılıyor. Vasiliadis, İstanbul’da kalan Rum aile sayısının 610 olduğunu belirtiyor.
 
“Apoyevmatini’nin haberi olmadan ne kimse ölür ne de kimse doğar”
“Türkiye Türklerindir” mottosuyla yayınlanan gazetenin tirajının yükseldiği bir süreçte, Türkiye’de Rumca konuşanların nüfusunun azaldığı oranda Apoyevmatini gazetesinin de tirajı azalmış.
 
Rum cemaatinin tüm vefat ve vaftiz ilanlarını yayımlamaya devam eden gazetenin motto’sunda “Ουδείς γεννάται, ουδείς αποθνήσκει άνευ της Απογευµατινής” (“Apoyevmatini’nin haberi olmadan ne kimse ölür ne de kimse doğar”) yazmaya devam ediyor.
 
Gazete, 86 yıllık geçmişinde sadece 6-7 Eylül olayları (6-7 Eylül Olayları, 6-7 Eylül 1955’te, İstanbul’da yaşayan öncelikle Rum olmak üzere azınlıklara yönelik tahrip ve yağma hareketi.) sırasında yayınına ara vermek zorunda kalmış. Mihail Vasiliadis, NTV’deki röportajında, “Bu gazete basılı haliyle İstanbul Rumlarını birbirine bağlayan bir tutkaldır” diyor.
 
Apoyevmatini gazetesinin içinde bulunduğu ekonomik krizi atlatıp, tüm İstanbulluları, tüm Türkiyelileri birbirine bağlayabilmesi için abone olabilirsiniz.
 
Apoyevmatini gazetesine abone olmak için:
Apoyevmatini gazetesinin abonelik bedeli, 3 aylık 25 TL, 6 aylık 50 TL, 1 senelik 100 TL’dir, gazete veznesine ya da verilecek banka hesabına yatırılabilir.
Ayrıntılı bilgi ve iletişim için: apo.istanbul@gmail.com , (0 212) 225 59 57, (0212) 293 20 35.
 

Etiketler: medya
İstihdam