25/12/2014 | Yazar: Kaos GL

Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Kadın Meclisi, İÜ’de sivil polislerin kadınlar başta olmak üzere personel ve öğrencilere yönelik tacizinin neredeyse sıradanlaştığını belirtti.

‘Üniversitelerde polis tacizine kim izin veriyor?’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Kadın Meclisi, İÜ’de sivil polislerin kadınlar başta olmak üzere personel ve öğrencilere yönelik tacizinin neredeyse sıradanlaştığını belirtti.
 
Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Kadın Meclisi, İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) sivil polislerin kadın personellere yönelik tacizine ilişkin açıklama yaptı.
 
“Üniversitelerde polis tacizine kim izin veriyor?” diye soran sendika, bilimin ve özgür düşüncenin merkezi olması gereken üniversitelerin polis ablukası altında olduğunu hatırlattı.
 
Sendika, üniversite çalışanları ve öğrencilerin, her gün, çalıştıkları, eğitim aldıkları üniversitelerde her türlü bireysel ve kolektif eylemlerini zapturapt altına almaya çalışan polisin müdahalesiyle karşı karşıya olduklarını vurgulayarak, “Öyle ki, gündelik eylemlerimize dahi yönelen bu müdahale çoğu kez tacizkâr ve tehditkar bir hal almakta.”
 
“Sivil polisler kadın personeli taciz etti”
 
İstanbul Üniversitesi’nde, 10 Aralık’ta sivil polislerin bir kadın personele sözlü tacizde bulunduğunu bildiren sendika, şunları kaydetti:
 
 “Polisin elini kolunu sallayarak girdiği, sivil polislerin tabiri caizse ’cirit attığı’ İstanbul Üniversitesi’nde bir kadın personel sivil polisin sözlü tacizine uğradı. Kampüs içinde bir binadan diğerine yürüdüğü sırada sivil polis tarafından izni ve bilgisi dışında fotoğrafı çekilen arkadaşımız, üniversite personeli olduğunu hatırlatıp fotoğrafının neden çekildiğini sorduğunda, ‘Zavallı seni. Personel olsan ne olur, polisin yürüdüğü yoldan yürüyemezsin!’, ‘Seninle aynı havayı soluyorum ne kötü!’ gibi hakaret ve tehdit içeren ifadelerle karşılaşmıştır. Arkadaşımızı rencide eden bu gibi ifadeler, aynı zamanda kişisel güvenliğinden endişe duymasına da sebep olmuştur.”
 
“Sivil polis hangi yetkiyle üniversitede?”
 
Eğitim-Sen, neredeyse sıradanlaşan polis baskısı nedeniyle, öğrencilerin ve üniversite personelinin, fişleme, taciz ve tehdit niteliğindeki davranışlar karşısında kendi güvenliklerinden endişe eder hale geldiği İstanbul Üniversitesi Rektörüne, “Sivil polisin hangi yetkiyle üniversitede bulunduğunu” sordu, kadın personeli taciz ve tehdit eden sivil polis hakkında ceza soruşturulması açılması için gerekli başvuruların yapılmasını istedi. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam