16/07/2015 | Yazar: Kaos GL

Mahpuslara ilişkin kararlar alınırken mahpusların ve ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşleri dikkate alınmalı.

‘Yabancı uyruklu trans mahpuslara’ tecrite karşı 28 örgütten açıklama Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiyeli olmayan trans kadın mahpusların Maltepe Hapishanesi’nde yaşadıkları tecrit içinde tecrite karşı 28 insan hakları örgütünden ortak açıklama: Mahpuslara ilişkin kararlar alınırken mahpusların ve ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşleri dikkate alınmalı.
 
Maltepe Hapishanesi’nde Türkiye vatandaşı olmayan beş trans kadınının Türkiyeli trans kadın mahpuslardan ayrılarak tecrit edilmesine ilişkin aralarında Kaos GL’nin de olduğu 28 LGBTİ ve insan hakları örgütü açıklama yaptı.
 
Örgütlerin açıklaması şöyle:
 
“Maltepe 2 No’lu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’ndaki 21 LGBTİ mahpus Haziran ayında Maltepe 1 No’lu  L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi. Daha sonra Türkiyeli LGBTİ mahpuslar ile vatandaş olmayan trans kadın mahpuslar da birbirlerinden ayrılarak beş mahpus Maltepe 3 No’lu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildi.
 
“Türkiyeli LGBTİ mahpuslar ve yabancı uyruklu trans kadın mahpuslar, bu durum üzerine sevkleri eleştiren mektuplar kaleme aldı ve sivil toplum örgütlerine yolladılar.            
 
“Mahpuslar, aralarında Türkiyeli ve yabancı olmak üzerinden bir ayrım olmadığını, parası gelmeyen mahpusların diğer mahpusların dayanışması ile ihtiyaçlarını giderdiklerini, sevklerin ardından bu dayanışmanın ortadan kalktığını, mağdur edildiklerini belirttiler.
 
“Özellikle, 3 No’lu Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edilen biri Azerbaycanlı, dördü Brezilyalı olan trans kadın mahpuslar hiçbir ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ifade ediyor. Türkiyeli ve yabancı trans kadın mahpuslardan bazıları yeniden bir araya getirilene kadar açlık grevine başladıklarını yazdı:
 
“Yaklaşık dört senedir onlarla birlikte kalıyorduk. Sonuçta hepimiz eşcinseliz. Şu anda açlık grevindeyiz. Biz burada çok mağduruz. Türk eşcinselleri bizlere maddi ve manevi yardım ediyorlardı. Şu anda çok kötüyüm. Açlık grevindeyim ve Türk arkadaşlarımın yanına gidene kadar açlık grevim devam edecek. Burada öleceğim böyle giderse bana yardımcı olmanı istiyorum. Biz dört kişiyiz. Bizi Türk eşcinsellerine kavuşmamızı sağlamanızı istiyorum.’
 
“Biz LGBTİ bireyler 2 No’Lu L Tipinden buraya 1 No’luya getirildik. Nitekim 10 gün kalmadan yanımızda, beraber kaldığımız Brezilyalı arkadaşlarımızı yabancı olduğu gerekçesiyle 3 No’luya sevk olunduklarını söyleyerek aldılar. Ve şu anda bana Rafael Q. Alves De Souza’dan mektup geldi. Durumun çok vahim olduğu, konumu itibariyle asimile edildikleri ve yardıma ihtiyacı olduğu, yemek yiyemediğini ve psikolojik durumunun çok kötü olduğunu ifade etti. Konsolosun yanlarına uğramadığını ve ulaşamadıklarını beyan etmiş. Ayrıca yaklaşık biz de koğuş olarak 2,5 yıl aynı koğuşta kader birliği yapıyorduk. Ailesi ve iletişim konusunda yardımcı oluyorduk. Ekonomik ve sosyal boyutu birliğimize dayalıydı ve bizler bu konu itibariyle çok üzgünüz. Yapmamız gereken neyse yapmaya hazırız. Bu durumlar bizleri de yıprattı ve psikolojimiz bozuldu.
 
“21 mahkumduk, 16 kaldık. Zaten güvenlik gerekçesiyle tamamen izole yaşıyorduk. 21 kişi kendi aramızda dövüşüp barışıp bir dünya kurmuştuk. Şimdi dünyamız daha da küçüldü. Lütfen Bakanlığa anlatın, biz çok azız ve yalnızız, bizi daha fazla ayırıp yalnız bırakmasınlar. Onları tekrar bizim yanımıza versinler.’
 
“Hapishanelerin özellikleri dikkate alındığında yabancı trans mahpusların, diğer yabancı mahpuslarla bir araya getirilebilmek adına Maltepe 3 No’lu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na sevk edildiği anlaşılıyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, hapishane idaresi yabancı mahpusların konsolosluklar tarafından ziyaret edilebilmesi için böyle bir sevki gündeme almış olabilir. Ancak bu sevk, mahpusların görüşleri dikkate alınmadan, onlara rağmen gerçekleştirilmiş ve olası mağduriyetler öngörülememiştir.
 
“Benzer mağduriyetler yaşanmaması adına mahpuslara ilişkin kararlar alınırken mahpusların ve ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşleri dikkate alınmalı ve onların da karar alma süreçlerinde görüşlerini sunacakları mekanizmalar yaratılmalıdır.”
 
İmzacılar: Afyon LGBTİ Kuruluşu, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST), Edirne LGBTİ Çalışma Grubu, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD), Hapiste Sağlık Girişimi, Hebun LGBT, Hevi LGBTİ, İnsan Hakları Derneği Genel Merkez, Kadınlarla Dayanışma Vakfı (KADAV), Kaos GL, Kars Homofobi ve Transfobi Karşıtı Platform, Keskesor LGBT, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, Lambdaistanbul, LGBTİ Bireylerin Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG), Limbo Consept, Mahsus Mahal Derneği, Malatya Gökkuşağı LGBTİ İnisiyatifi, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Pozitif Yaşam Derneği, Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi (RUSİHAK), Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Trabzon Mor Balık LGBT, Trans Danışma Merkezi (T-Der), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Queer Documentaries. 

Etiketler: insan hakları
İstihdam