24/07/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Budapeşte’den ‘Háttér LGBT Destek Topluluğu’ndan Tamás Dombos’a, homofobik ve transfobik nefrete karşı yeni Macar Ceza Yasası’ndaki düzenlemeyi sorduk.

Budapeşte’den “Háttér LGBT Destek Topluluğu”ndan Tamás Dombos’a, homofobik ve transfobik nefrete karşı yeni Macar Ceza Yasası’ndaki düzenlemeyi sorduk.
 
Bir yıl sonra uygulamaya geçecek olan bu gelişme ile Macar Ceza Yasası, LGBT bireyleri cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden ötürü maruz kalacakları nefret suçlarına karşı koruyacak.
 
“Yeni yasa önemli bir adım; fakat yalnızca bir ilk adım”
Ceza Yasasındaki düzenlemeyle ilgili “yeni hükümetle birlikte hem şaşırtıcı, hem de olumlu bir gelişme” yorumu yapan Tamás Dombos, kaosgl.org’a yaptığı değerlendirmede, “uygulamada göreceğiz” dedi.
 
“Háttér LGBT Destek Topluluğu”ndan Tamás Dombos’ın kaosgl.org’a yaptığı değerlendirme şöyle:
 
“Pek çok homofobik yasa ve girişimin ardından yıllarca talep ettiğimiz şeye sonunda gönül indirdiler. Her yasada olduğu gibi bunda da önemli olan uygulamada ne göreceğimiz. Önceki yasa mükemmel olmasa da LGBTI-ayrımcı (lezbiyen-, gey-, bi-, trans-, interseks-ayrımcı) olayları nefret suçu olarak ele almak mümkün olabiliyordu ve şimdi bu zar zor zorunlu kılındı. Yani, evet, bu yeni yasa önemli bir adım; fakat yalnızca bir ilk adım, uygulamasının da gelmesi gerekiyor. Polisin ve diğer yetkililerin bu tür durumlarda nasıl davranması gerektiğini bilmesi gerekiyor, polis için anlaşılır bir rehberlik ve eğitim ihtiyacı var.”
 
Macaristan toplumu ve siyaseti LGBT’ler açısından hayli ilginç ve dalgalı bir seyir izliyor
2003’teki cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığı yasaklayan yasanın onaylanmasının ardından LGBT’ler nerdeyse polis gözetiminde sokak saldırılarına maruz kaldı. Daha sonra ise aynı cinsiyetten çiftlerin beraberlikleri kabul edildi.
 
Yakın dönemde ise her şey tersine dönmeye başladı; muhafazakâr ittifakın aile bahanesiyle kendini gösteren olumsuz yaklaşımlar en son Jobbik’in teklifi ile faşizm sınırlarını aştı. Şimdi ise ceza yasasındaki bu değişiklik...
Evet, Tamás Dombos’ın da dikkat çektiği gibi uygulamayı hep birlikte göreceğiz.
 
Tamás Dombos
Háttér Support Society for LGBT People
http://www.hatter.hu
tdombos@hatter.hu
 
İlgili haber:
 
Macaristan Nefret’e Dur Diyor
 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret