18/03/2013 | Yazar: Kaos GL

Yönetmenliğini Hande Çayır’ın üstlendiği ‘Yok Anasının Soyadı’ belgeseli II. Uluslararası Feminist Forum’da, 17 Mart Pazar günü gösterilecek

‘Yok Anasının Soyadı’ Feminist Forum’un Programında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yönetmenliğini Hande Çayır’ın üstlendiği ‘Yok Anasının Soyadı’ belgeseli II. Uluslararası Feminist Forum’da, 17 Mart Pazar günü gösterilecek
 
Kaos GL’nin düzenlediği Uluslararası Feminist Forum, 16–17 Mart tarihlerinde, 14 farklı ülke ve Türkiye’den feministlerin katılımıyla gerçekleşecek. Forumda, yönetmenliğini Hande Çayır’ın üstlendiği ‘Yok Anasının Soyadı’ adlı belgesel gösterilecek.
 
‘Yok Anasının Soyadı’ belgeselinin gösterimi II. Uluslararası Feminist Forum’un ikinci gün (17 Mart Pazar) programının açılışında, saat 13:30’da, Ankara Üniversitesi, Cebeci Kampüsü, Ahmet Taner Kışlalı Konferans Salonu’nda yapılacak.
 
2. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde ve Amerika’da Doing Autoethnography: (Re)writing Self, Other, and Society konferansında sunulmuş olan belgesel, kadınların evlendikten ve boşandıktan sonra değişen soyadları üzerine yoğunlaşıyor. Türkiye’deki kadınlar kimliklerini koruyabilmek için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyor. Erkekler bu konuda ne düşünüyor? Kadınlar ne hissediyor? Satır aralarında neler yaşanıyor? Film bu deneyimleri görünür kılmak umudu ile üretilmiştir.
 
 
İşte filmden birkaç diyalog:
 
— Siz evli misiniz?
— Evet.
— Eşiniz nasıl kullanıyor?
— Normal. Bir şey yok. Benim soyadımı kullanıyor. Öyle bir talebi olmadı.
— Olmadı mı?
— Yok, yok.
— Olsaydı?
— Biraz benim eşim, ne denir, önemsemiyor.
 
“Yok Anasının Soyadı”nın seyir yolculuğu
 
“Benim yolculuğum için bu gösterimler önemli ancak belki DVD’leri çoğaltıp Türkiye’deki kapıların altlarından atmalıyım” diyen yönetmenin belgeseli aşağıdaki tarihlerde izleyici ile buluşmaya devam edecek.
 
18 Mart 13.00 Akbank Sanat, İstanbul (9. Akbank Sanat Kısa Film Festivali)
 
20 Mart 12.30 Goethe Institut, İstanbul (11. Uluslararası Filmmor Kadın Filmleri Festivali)
 
23 Mart 12.30 Fransız Kültür Merkezi, İstanbul (11. Uluslararası Filmmor Kadın Filmleri Festivali)
 
23 Mart 20.30 Akbank Sanat, İstanbul (9. Akbank Sanat Kısa Film Festivali)
 
24 Mayıs 15.00 Femininity Masculinity Conference, Prag
 
Hande Çayır kimdir?
1982 Eskişehir doğumlu. Lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı programında tamamladıktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon yüksek lisans bölümünden mezun oldu. Yazıları PukkaLiving, Whichcontent, Kaos GL, Kural Dışı, Psikeart, Memlekent ve Radikal İki’de yayımlandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Bilimleri-Sinema doktora programı öğrencisi. Son beş senedir Whichcontent’te Yayınlar Yönetmenliği yapıyor.

Etiketler: kültür sanat
İstihdam