06/09/2006 | Yazar: Kaos GL
Lübnan’a asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi Meclis'te 340 oyla kabul edildi. Aynı gün Ankara'da buluşan 10 bini aşkın işgal karşıtı, tezkereye hayır dedi. Mitinge eşcinsel örgütleri de destek verdi.

Lübnan’a asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresi Meclis'te 340 oyla kabul edildi. Aynı gün Ankara'da buluşan 10 bini aşkın işgal karşıtı, tezkereye hayır dedi. Mitinge eşcinsel örgütleri de destek verdi.
KAOS GL
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülen, Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi kabul edildi. Oylamaya katılan 533 milletvekilinden 192'si ret, 340'ı kabul, biri de çekimser oy kullandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kabul oyu pusula verilmediği için geçersiz sayıldı.
Üç saat gecikmeli başlayan görüşmelerde hükümetle muhalefet arasında sert tartışmalar yaşandı. Görüşmeler sırasında Meclis'te yer alan bütün partiler tezkerenin geçmemesi yönünde görüşlerini dile getirirken, AKP tezkerenin geçirilmesindeki ısrarlı tutumunu korudu.
Tezkere, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Lübnan'a gönderilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasını’ öngörüyor. Süresi bir yıl olarak belirlenen tezkere, asker sayısı içermiyor. Türkiye, Birleşmiş Milletler barış gücü UNIFIL'e ‘Deniz Görev Gücü’ olarak katılacak ve devriye görevi yapacak.
Meclis'teki tezkere oylamasıyla eş zamanlı olarak Ankara'da buluşan 10 bini aşkın işgal karşıtı, tezkereye hayır dedi. Binlerce işgal karşıtı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülen, Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresini protesto etmek amacıyla meslek örgütlerinin çağrısıyla Ankara'da buluştu. İşgal karşıtları, milletvekillerini Lübnan'a asker gönderilmesine ret oyu vermeye çağırdı.
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel-BAK) sözcülerinden Bülent Aydın, sabah saatlerinden itibaren Kurtuluş Parkı'nda buluşan 10 bini aşkın işgal karşıtının ‘İsrail askeri olmayacağız’ yazılı büyük pankart açarak iki kortej halinde Ziya Gökalp Bulvarı'ndan Kızılay'a doğru yürüdüğünü söyledi.

Kortejin çok renkli, hareketli ve coşkulu olduğunu ifade eden Aydın, işgal karşıtlarının miting boyunca sürekli ABD ve İsrail'in savaş politikalarını protesto eden ve Lübnan'a asker gönderilmemesini talep eden sloganlar attıklarını söyledi.
Mitinge destek veren örgütler adına ortak açıklamayı okuyan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, "AKP hükümeti yapılan bütün eleştirilere kulaklarını tıkayarak her zamanki 'yüksek çıkarlar ve seyirci kalmamak' gerekçelerinin arkasına sığınarak Türkiye'yi sonu belli olmayan bir maceraya sürüklüyor" dedi. Lübnan'a asker göndermenin ABD ve İsrail'in savaş politikalarına ortak olma anlamına geleceğini belirten Tombul, "Vekiller orada halk burada" diyerek mitinge katılanlara "tezkereyi kabul ediyor musunuz" diye üç dört kez sordu. Tombul'un, tepki oylamasına mitinge katılanlar hep bir ağızdan "hayır" dediler. Tombul, meclisten tezkerenin çıkması durumunda yarından itibaren mitinge çağrı yapan örgütlerin Lüban'a gönderilecek askerlerin geri çekilmesi için aynı kararlıkla mücadele etmeyi sürdüreceğini söyledi.
Mitinge, köylerine çöp alanı yapılmasına karşı mücadele eden Manisa Develi Köyü kadınları ve ellerinde Türkiye bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan şehit aileleri destek verdiler.
Miting sona ermesinin ardından emek ve meslek örgütleriyle Küresel-BAK dağılırken, aralarında Halkevleri, Alınteri, Kaldıraç gibi örgütlerin de bulunduğu gruplar Meclis'e doğru yürümek istedi. Meclis'e yürümek isteyen Halkevleri üyeleriyle polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Halkevleri ve diğer sol gruplar mitingin ardından Yüksel Caddesi üzerindeki İnsan Hakları Heykeli etrafında tezkere nöbeti tuttular.
Mitinge destek veren örgütler şöyle: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Eczacıları Birliği (TEB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), TÜRMOB, Tüm İşçi Emeklileri Derneği ve Tüm Bağkur Emeklileri Derneği, Küresel BAK, Halkevleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Emek Partisi (EMEP), Halkın Kurtuluşu Partisi, Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu, eşcinseller ve çeşitli gençlik ve dergi çevreleri. (SD)
Kaynak: bianet.org, 6 Eylül 2006
Etiketler: insan hakları