22/06/2020 | Yazar: Kaos GL

Lubunca nedir? Nerden çıktı? Nereye gidiyor? Bütün bu sorular ve dahasının yanıtı +90’ın Lubunca video haberinde!

Lubunca candır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

+90 Youtube haber kanalı, Lubunca üzerine video yayınladı. Gazeteci Elif Akgül’ün hazırladığı video haberde, Kökeni Osmanlıya, tellaklara ve hamamlara dayanan Lubuncayı konuşanlar anlatıyor. Videoda LGBTİ+ toplumu ve hareketinin Lubuncayla ilişkisi de konuşuluyor.

+90 ekibi 1990'larda İstanbul, Beyoğlu'ndaki Ülker Sokak'ın "ana dili" olan Lubuncanın oluşumunu ve günümüzde lubunyalar, yani Türkiye'deki kuir kişiler için anlamını araştırdı. Elif Akgül’ün sorularını trans aktivist Şevval Kılıç, sosyolog Eylem Çağdaş, dilbilimci Nicholasa Kontovas, KaosGL.org editörü Yıldız Tar ve Kaos GL’den LGBTİ+ aktivisti Umut Güner yanıtladı.

Trans aktivist Şevval Kılıç'a göre Lubunca, özelikle seks işçisi trans kadınların güvenliği için hayati önem taşıyor. Ancak sosyolog Eylem Çağdaş, "Hortum Süleyman" lakabıyla bilinen eski Emniyet Müdürü Süleyman Ulusoy'un trans kadınların evlerine yaptığı baskınlarda bu dilin LGBTİ+ kişileri şiddetten kurtarmakta yetersiz kalmış olduğunu belirtiyor.

Dilbilimci Kontovas, “Lubuncayı Lubunca kılan en büyük şey Romanca’dan alınan unsurlar” diyor. Videoda KaosGL.org editörü Yıldız Tar, Lubunca’nın kimliğini inşa etme ve kendini ifade etmedeki önemini vurgularken, yayıncılık faaliyetinde Lubunca kullanımını da anlatıyor. Kaos GL’den Umut Güner ise, Lubunca ile “ana akım LGBTİ+ hareketinin dili” arasındaki uçuruma dikkat çekiyor ve bir yandan da “Tanju Tar’iz” mahlasıyla Lubunca yazdığı yazılarını anlatıyor.

Videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz. İyi seyirler…


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: medya
İstihdam