24/11/2021 | Yazar: Kaos GL

Özge Öz., kaosGL.org için lubunya öğretmenleri ve LGBTİ+ öğrencilerini yalnız bırakmayan öğretmenleri onurlandıracak bir illüstrasyon hazırladı.

Lubunya öğretmenlere, LGBTİ+ öğrencileriyle dayanışan öğretmenlere… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: Özge Öz.

Dünya Öğretmenler Günüm 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle kutlanıyor. Türkiye’deyse 12 Eylül Darbesi’nin ardından 1928 yılında yayımlanan Millet Mektepleri Talimatnamesi’nin yıl dönümü olan 24 Kasım, Öğretmenler Günü ilan edildi.

Özge Öz., kaosGL.org için lubunya öğretmenleri ve LGBTİ+ öğrencilerini yalnız bırakmayan öğretmenleri onurlandıracak bir illüstrasyon hazırladı.

Nasıl bir eğitimci?

Efsun Sertoğlu’nun hazırladığı, Kaos GL Derneği’nin yayımladığı “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks, + Öğrenciler ve Aileleriyle Çalışan Eğitimciler için Kılavuz”u “Nasıl bir eğitimci” sorusunu şöyle yanıtlıyor:

“Eğitim alanında çalışanların, içinde yaşadıkları toplumun hâkim normlarından etkilenmeleri ve kişisel bakış açılarına, değerlere, inançlara sahip olmaları beklenebilir bir durumdur. Ancak bir eğitimcinin; karşısındaki öğrenciler adına düşünüp kararlar vermesi, toplumsal normlara sığmayan öğrencilere yargılayıcı şekilde yaklaşması, öğrencileri kendisine/çoğunluğa benzetmeye çalışması kabul edilemez. Bütün bunlar insan hakkı ihlalidir. Eğitimcinin, çocuğun insan haklarını yok sayan bir tutum sergilemesi mesleğe ait etik çerçeveye de uymadığını gösterir, zira mesleklerin özelliklerine göre oluşturulan etik ilkeler temelini insan haklarından alır.”

Kılavuzun tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam