09/09/2009 | Yazar: Anıl Üver

Macaristan LGBT örgütleri, hükümetten polisin, savcıların ve yargıçların yeni yasalar ve uygulamalar konusunda daha iyi bir şekilde eğitilmelerini istiyor... 

Macaristan LGBT örgütleri, hükümetten polisin, savcıların ve yargıçların yeni yasalar ve uygulamalar konusunda daha iyi bir şekilde eğitilmelerini istiyor... 

Budapeşte polisi, geçtiğimiz Cumartesi düzenlenen Budapeşte Onur Yürüyüşü’nün ardından meydana gelen bir saldırıyı, ‘sosyal bir grubun üyesine yönelik saldırı’ başlığı altında incelemeye aldığını açıkladı.
 
Şubat 2009’dan itibaren yürürlüğe giren, homofobi ve benzeri nedenlerle işlenen nefret suçlarını da kapsayan bu yeni yasa çerçevesinde, yürüyüş sırasında organizasyonun resmî tişörtlerinden giymiş olan bir göstericiye saldıran homofobik bir grup protestocu da yargılanabilecek.
 
Cumartesi günkü yürüyüşün bitiş noktası yakınındaki durakta toplu taşım aracı beklemekte olan 20 yaşında genç bir kız öğrenci, homofobik bir grup tarafından sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. Karşı koyduğu ve kendini savunmaya çalıştığı anda saldırganlarca yere itilip tekmelenen öğrenci, polisten yardım istedi. Fakat saldırganlar olay yerinden kaçmayı başardılar. Açıklamalara göre polis olayı Macaristan ceza kanununca, korku ve öfke ile yapılan şiddet eylemlerini tanımlayan bir terim olan ‘rowdyism’ (‘kaba davranış’) başlığı altında incelemeye aldı. Macaristan Sivil Özgürlükler Birliği polise olayın nefret suçu altında incelenmesi gerektiğine dair bir dilekçe iletti ve saldırganların yeni yasa çerçevesinde takip edilmesi talebinde bulundu.
 
Polisin yaptığı güncel açıklamaya göre bu tür ‘kaba davranış’ suçları ağırlık derecesine göre en fazla sekiz ila en az üç yıl arasında değişen hapis cezası ile cezalandırılabilecek. Cumartesi günü yaşanan olay Şubat 2009’da yürürlüğe giren yeni yasa dâhilinde LGBT bireylere yönelik şiddete dair ilk soruşturma olma özelliğini taşıyor.
 
2007’de ve 2008’de düzenlenen onur yürüyüşleri sırasında ve sonrasında yaşanan olayların ardından Macaristan Parlamentosu 2008 Kasım ayında ‘sosyal bir grubun üyesine yönelik saldırı’lara karşı önlemler almayı kabul etti. Daha önce yasada nefret suçları milliyet, etnik ve dinî gruplar özellikle kapsama altındaydı ve homofobik olaylar çok daha hafif cezalarla sonuçlanan ‘hakaret’ davaları olarak değerlendiriliyordu.
Cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliği ibaresi özellikle belirtilmemiş olmasına rağmen LGBT yeni yasada ‘diğer sosyal gruplar’ kategorisi içinde yer alıyor.
 
Yine de polisin konuya dair yasal değerlendirmelerindeki tereddütlü tutumu halen nefret suçlarıyla mücadeledeki isteksizliğe işaret ediyor. Macaristan LGBT örgütleri ile STK’lar hükümetten polisin, savcıların ve yargıçların yeni yasalar ve uygulamalar konusunda daha iyi bir şekilde eğitilmelerini ve LGBT bireylerin şiddet ve suç karşısında sessiz kalmayıp şikâyette bulunmalarını teşvik edici kampanyalar başlatmasını talep etmekteler.(AE)
 

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret