04/04/2022 | Yazar: Yunus Emre Demir

Macaristan’da dün (3 Nisan) gerçekleşen seçimlerde LGBTİ+ karşıtı siyasetçi Viktor Orbán yeniden seçildi. LGBTİ+ karşıtı referandum ise kesin olmayan sonuçlara göre geçersiz sayılacak.

Macaristan seçimleri: LGBTİ+ karşıtı siyasetçi Orbán yeniden seçildi, referandum ise geçersiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Macaristan’da dün (3 Nisan) tarihinde gerçekleşen seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre LGBTİ+ karşıtı siyasetçi Viktor Orbán yeniden başbakan seçildi.

Viktor Orban ve partisi Fidesz, son yıllarda LGBTİ+ fobik yasa tasarıları ve uygulamalarla gündeme gelmişti. Seçimle birlikte düzenlenen referandumda, LGBTİ+ fobik uygulamalar hakkında vatandaşlardan görüş alındı.

Resmi olmayan sonuçlara göre açılan sandıklarda (yüzde 98) oyların yüzde 53,1’ini alan Orban’ın partisi Fidesz - Macar Yurttaş Birliği, en yakın rakibi olan Peter Marki-Zay liderliğindeki muhalefet ittifakını çok yüksek bir farkla geride bıraktı. Muhalefet ittifakı 2018’de aldığı oyun da gerisine düşerek yüzde 35’te kaldı.

Seçimde aynı zamanda aşırı sağcı parti Mi Hazank (Vatan Hareketimiz) yüzde 5 olan seçim barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazandı.

LGBTİ+ fobik söylem ve uygulamalarıyla bilinen Orbán, mecliste sağladığı 3’te 2 çoğunluk sayesinde pek çok yasayı meclisten geçirebilecek.

Orbán zafer konuşmasında Avrupa Birliği ve Ukrayna başbakanını eleştiren söylemlerde bulundu.

Referandumda kazanan “boykot” oldu

Macaristan’da gerçekleştirilen seçimlerde aynı zamanda LGBTİ+ karşıtı “propaganda yasağı” hakkında da görüş alındı. Referandumda geçerli oy sayısının tüm seçmenlerin yüzde 50’sinden az olması halinde referandumun geçersiz olacağı nedeniyle insan hakları savunucuları ve muhalefet referandumu boykot etme çağrısı yaptı.

Kesin olmayan sonuçlara göre referandumdaki geçerli oy sayısı yüzde 44 düzeyinde kaldı. Orban’ın LGBTİ+ fobik yasalarını meşrulaştırmak için kullanmayı amaçladığı referandum, böylece geçersiz oldu.

İktidar tarafından “çocukların LGBTİ+’lardan korunması” olarak tarif edilen ve LGBTİ+’ları pedofili olmakla eşleyen bu yasaya dair referandumda sorulan sorular şu şekildeydi:

- Reşit olmayan çocuklar için, kamu eğitiminde ebeveyn izni olmadan cinsel yönelim derslerinin yapılmasını destekliyor musunuz?

- Reşit olmayanlar için cinsiyet değiştirme tedavilerinin tanıtımını destekliyor musunuz?

- Reşit olmayanlara, gelişimlerini etkileyen cinsel medya içeriğinin sınırsız tanıtımını destekliyor musunuz?

- Toplumsal cinsiyete duyarlı medya içeriğinin reşit olmayanlara gösterilmesini destekliyor musunuz?

ILGA Europe paylaştığı mesajda Orban’ın kazanmasının çok endişe verici olduğunu söylerken, LGBTİ+ karşıtı referandumun geçersiz kılınmasının Macaristan’daki birçok kişinin LGBTİ+’ların damgalanmasını kabul etmediğini gösterdiğini, belirtti.  


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam