28/03/2011 | Yazar: KAOS GL

Macaristan’ın yeni anayasasının mimarları onu ne kadar ‘21.

Macaristan'dan Cinsiyetçi ve Homofobik Anayasa Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Macaristan’ın yeni anayasasının mimarları onu ne kadar ‘21. yüzyıla yakışan bir anayasa’ olarak nitelese de nihai metnin, ülkenin Hıristiyan köklerine sıkı sıkıya bağlı olduğu görülüyor. Metinde evlilik kurumu ‘kadın ve erkek arasındaki bir bağ’ olarak niteleniyor.
 
Macaristan’ın yeni anayasasının mimarları onu ne kadar ’21. yüzyıla yakışan bir anayasa’ olarak nitelese de nihai metnin, ülkenin Hıristiyan köklerine sıkı sıkıya bağlı olduğu görülüyor. Metinde evlilik kurumu ‘kadın ve erkek arasındaki bir bağ’ olarak niteleniyor. Ebeveynler ise vergi indirimlerinden faydalanabilecek ve reşit olmayan çocukları yerine de oy kullanabilecek.
Anayasa metninin bir kısmı iPad’de yazılmış ve mimarları tarafından ’21. yüzyıla yakışan bir anayasa’ olarak nitelenmişti.
 
Anayasanın girişinde Macaristan milli marşının ilk dizesi ‘Tanrı Macarları Korusun’ cümlesi, alt başlık olarak yer alıyor. Bu cümle, Habsburg İmparatorluğu’nun çöküşünün ardından komşu ülkelerin tabiyetine geçen kişilere bir gönderme olarak yorumlanıyor.
 
Anayasanın bir maddesinde, ‘Macaristan’ın, birlik içinde bir Macar halkı için, Macaristan dışında yaşayan Macarlar için de sorumluluk üstleneceğine’ yer veriliyor. Bunun, Macaristan dışında yaşayan etnik Macarlara vatandaşlık verilebileceğine dair bir emare olduğu yorumlarında bulunuluyor.
 
Bir Avrupa değeri olarak ‘Türklerle savaşmak’
İktidardaki Fidesz partisinin milletvekili ve anayasanın mimarlarından Jozsef Szajer, ‘Macar kültürünün Avrupa Birliği içindeki çeşitliliğe önemli bir katkı olduğunu söyledi. Szajer, ‘Orta Çağ’da Türklere karşı verdiğimiz mücadeleden 1956 devrimine kadar, Avrupa değerlerini hep koruduk’ ifadelerinde bulundu.
 
Szajer’in saydığı diğer olumlu gelişmelerin arasında Lizbon Antlaşması’ndaki olası değişikliklerin ve AB hukukunun, Macaristan parlamentosunda büyük çoğunlukla kabul edilecek olması ve Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi’nin ‘geliştirilerek’ yeni anayasaya dahil edilmesi bulunuyor.
 
Ailevi değerler
Macar vekil aynı zamanda anayasada ailevi değerlere yapılan vurguya da dikkat çekti. Szajer, ‘vergi sisteminin çok sayıda çocuk sahibi olmayı teşvik edeceğini ve ebeveynlerin, reşit olmayan çocuklarının yerine oy kullanabileceğini’ kaydetti.
 
Söz konusu bir seçim sisteminin, Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi’nin 21. maddesindeki evrensel ve eşit oy hakkıyla çeliştiğini düşünenler arasında Avrupa Seçim Yetkilileri Birliği (ACEEEO) Genel Sekreteri Zoltan Toth da bulunuyor.
Eğer her çocuk ek bir oy hakkına sahip olacak olsa, 18 yaşından küçük 4 çocuğu olan Başbakan Viktor Orban ve eşinin, toplamda 6 oy hakkı olacak. Ayrılmış ebeveynlerin, çocuklarının oy haklarını nasıl paylaşacağı ise belirlenmiş değil.
 
Anayasanın bir diğer maddesi ise ‘Macaristan, ulusunun geleceğinin temeli olan, bir kadın ve bir erkek arasındaki evlilik kurumunu korur’ ibaresi yer alıyor.
Kendisine bu anayasanın eşcinsellerin ailevi değerlerini nasıl koruduğu sorulduğunda Szajer, ‘AB genelinde böyle bir yasa ya da gereklilik bulunmuyor’ cevabını verdi.
 
Yeni anayasada kürtajın yasaklanması anlamına da gelebilecek bir ifade yer alıyor. İfade şu şekilde:  ‘İnsanlık onuru çiğnenemez. Herkes yaşam hakkına ve insanlık onuruna layıktır. Fetüsün hakları, gebelikten itibaren korunacaktır.’
 
Kaynak: EurActiv


Etiketler: insan hakları
nefret