18/10/2023 | Yazar: Kaos GL

Maden Mühendisleri Odası 8. Öğrenci Kurultayı’nda konuşan Kaos GL’den Umut Güner, Tekel direnişi ve Soma katliamının ardından LGBTİ+ dayanışmasını anlattı.

Maden mühendisi adayları, LGBTİ+ haklarını konuştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

TMMOB’a bağlı Maden Mühendisleri Odası, 14-15 Ekim’de Ankara’da 8. Öğrenci Kurultayı’nı yaptı. Maden mühendisliği öğrencileri iki gün boyunca meslekte yaşanan sorunların yanı sıra; çevre, toplumsal cinsiyet eşitliği ve Anayasa gibi konuları tartıştı.

Kurultayın ikinci gününde Kaos GL’den Umut Güner konuştu. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve LGBTİ+ hakları oturumunda, maden mühendisi adaylarıyla bir araya gelen Güner, LGBTİ+’ların çalışma hayatında yaşadığı zorlukları aktardı.

Soma, Tekel ve Pride

Güner, 2014 yılında Soma maden katliamının ardından Kaos GL olarak Homofobi Karşıtı Yürüyüş’ü Soma’ya adadıklarını, “Soma: Katilleri Biliyoruz” pankartıyla yürüdüklerini hatırlatarak, Birleşik Krallık yapımı, madencilerle eşcinsellerin dayanışmasını anlatan Pride filminden de bahsetti:

“Dayanışmayı kimden istediğimizin kendisi de politik bir tutumdur. Mesela Tekel direnişi sırasında Pembe Hayat çadırlara gitmiş, direnişçilerle dayanışmıştı. Bu dayanışmanın ardından ‘travestiler bile bizimle dayanıştı, siz neredesiniz’ diyen işçiler olmuştu. Toplumun LGBTİ+’larla kurduğu ilişkiyi deşifre etmesi açısından 1980’lerdeki İngiltere deneyimi ile 2010’lardaki Türkiye deneyimi birbirine çok benzer.”

Güner, sunumun ardından maden mühendisliği öğrencilerinin sorularını yanıtladı.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, eğitim, tarihimizden
İstihdam