04/07/2011 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta 33 aydın ve sanatçı ile iki otel çalışanının hayatını kaybettiği katliam 18. Yıldönümünde Sivas’ın yanı sıra Ankara’da da yürüyüş yapıldı.

2 Temmuz 1993’te Sivas’ta 33 aydın ve sanatçı ile iki otel çalışanının hayatını kaybettiği katliam 18. Yıldönümünde Sivas’ın yanı sıra Ankara’da da yürüyüş yapıldı.
 
Sivas’ta katledilenleri anmak için Ankara’da yapılan yürüyüş, Pir Sultan Abdal Dernekleri, Alevi Dernekleri Federasyonu, Köy dernekleri, Demokratik Kitle Örgütleri, DİSK, KESK ve siyasi partilerin katılımıyla 2 Temmuz akşamı Sıhhiye’de Toros Sokak’tan başladı. Yürüyüşün ardından anma etkinlikleri Kolej kavşağında, Kardeş Türküler’in konseriyle sona erdi.
 
2 Temmuz 1993 yılında, Sivas Pir sultan etkinlikleri için giden çok sayıdaki sanatçı ve aydının kaldığı, Madımak otelinin içindekilerle birlikte ateşe verilmesi sonucu 33 kişi hayatını kaybetmişti.
 
18 yıl önce 2 Temmuz’da, Sivas Madımak Otelinde yakılarak öldürülen 35 kişi için Ankara’da yapılan yürüyüş ve mitingde “Asla unutmayacağız, Asla Affetmeyeceğiz” diyen yakınları ve akrabaları katledilenlerin fotoğraflarını taşıdılar.
 
“Asla unutmayacağız, Asla Affetmeyeceğiz” denilen konuşmada şu noktalar hatırlatıldı:
 
“Sivas Belediyesinin günler önceden otelin önüne yığdığı taşların, daha sonra otelde kalan aydın ve sanatçıların üzerine yağdırıldığını,
Hicret koşusu adı altında belediyenin çevre illerden getirdiği binlerce gericiyi,
8 saat boyunca oteli çevreleyen emniyet güçlerini, bir tabur askeri,
1993’te Refah Partili olan daha sonra Milletvekili yapılan “Gazanız mübarek olsun Müslüman kardeşlerim” diyen, nefret dolu, kışkırtıcı konuşmasını,
Dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın Bakanlığın komitede olmasına rağmen bu konuda suskunluğunu,
Emniyet müdürü Doğukan Önder’in göstericileri kast ederek “Onlarca kez sakallarından öptüm” demesini,
Dönemin Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’ye telefonla ulaşmaya çalışanların çaresizliğini Asla unutmadık, Asla Affetmeyeceğiz.”
 
Yürüyüşün ardından ölenlerin isimleri tek tek anılarak saygı duruşu yapıldı.
 
“Asıl suçlular ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor!”
 
Madımak Otelinde yananlardan Seher Ateş’in Amcası Süleyman Ateş şöyle konuştu:
“Aradan 18 yıl geçti dava hâlâ sürüyor. DGM Aziz Nesin’in tahrik ettiğini ileri sürerek davayı geri çevirdi. Ama yılmadık direndik. Mücadele ettik, takipçisi olduk. Bir kısmı 15 yıl alırken, 35 kişiye idam cezası verildi. Ne yazık ki bazıları yurt dışına kaçırıldı. Suçu işleyenler yargılandılar ama asıl suçlular, yaptıranlar içimizde ellerini kollarını sallayarak dolaşmaktadırlar” dedi.
 
“Yeni katliamların önüne geçmek için unutmayacağız!”
 
Pir Sultan Abdal Derneği başkan yardımcısı Mustafa Özarslan ise şunları söyledi:
 
“AKP Hükümeti tek adam, tek düşünce, tek doğru gayreti içinde. Bir taraftan ileri demokrasi söylemiyle halkı kandırmaya çalışırken, diğer taraftan Anadolu’nun kadim halkı Alevilerin inançlarını, Alevisiz alevi çalıştaydı ile, zorunlu din dersleri ve Diyanet eli ile asimile etmeye çalışıyor. Devlet kendi Alevisini yaratmaya çalışıyor.”
 
“Seçim meydanlarında Alevileri yuhalatan Başbakan Alevilerden özür dilemesi gerekirken helallik istiyor. Metin Lokumcu’nun ismini bile ağzına almak istemeyerek göz altı ve tutuklamalarla korku imparatorluğu yaratıyor.”
 
“Bugün gelinen nokta Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleştirilen katliamların unutturulması, yok sayılması noktasıdır. Unutursak hatırlatırlar, Maraş’ı unuttuk Çorumla hatırlattılar, Çorum unutuldu Sivas’la hatırlattılar o nedenledir ki unutmamak yeni katliamların önüne geçmektir.”
 
Özarslan, TRT’nin yaptığı yanlı yayınlar nedeniyle Genel Müdür hakkında bugün Ankara Adliyesine suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.
 
Kardeş Türküler’in konseri ile sona eren anmada şu sloganlar atıldı:
“Pir Sultan Pirimiz, Kızılbaşlık Yolumuz”, “Dün Maraş’ta Bugün Sivas’ta, Çözüm Faşizme Karşı Savaşta”, “Madımak Müze Olacak”, “Unutmadık Unutturmayacağız” 
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu

Etiketler: insan hakları
İstihdam