20/03/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

Tüzüğünde ‘cinsel yönelim’ ifadesi geçtiği için Ekogenç hakkında açılan kapatma davasının gerekçeli kararı açıklandı.

Mahkeme: Ekogenç ‘ahlâksız’ değil Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Tüzüğünde “cinsel yönelim” ifadesi geçtiği için Ekogenç hakkında açılan kapatma davasının gerekçeli kararı açıklandı. Dernekten Cevahir Yiğit Böke, “kurumlar yurttaşlarının ahlâkını sorgulamak yerine, bize dava açmalarının etik olup olmadığını sorgulamalılar,” dedi.
 
Van Valiliği’nin Gençlik ve Ekoloji Derneği Ekogenç’e tüzüğünde “cinsel yönelim” ifadesi geçtiği ve hiyerarşiye dayanmayan bir örgütlenme modelini benimsediği için açtığı kapatma davasının son duruşması Aralık ayında görülmüştü. Mahkeme, Ekogenç’in cinsel yönelim alanında faaliyet göstermesinin Türk Medeni Kanunu’nun 56. Maddesinde belirtilen “hukuka ve ahlâka aykırı amaçlarla dernek kurulamaz” ifadesiyle çelişmediğine hükmetmişti.
 
LGBT “ahlâksızlık” demek değil
 
Davanın bu hafta açıklanan gerekçeli kararında ise “ahlâk kurallarının yer ve zamana göre değişebilen subjektif kurallar olduğu” ve “farklı cinsel yönelime sahip kişileri tanımlamakta kullanılan sözcüklerin ahlâksızlık olarak nitelendirilemeyeceği” belirtildi.
 
Ekogenç’ten Cevahir Yiğit Böke, hukukta ahlâk yerine etiğin önemsenmesi gerektiğine dikkat çekerek kaosGL.org’a şu ifadelerde bulundu:
 

“Mahkemenin kararına göre artık ahlâksız değiliz. Bu sevindirici mi bilemiyorum. Ahlâklı olup olmadığımızı mahkemelerin onaylaması gerçekten üzücü bir durum. Bizim gibi toplumlarda etiği öğrenmeden ahlâk vurgusu yapmamız maalesef toplumsal düzenin bu kadar bozuk ve çarpık olmasının sorunsalı.” 
 
Ahlâk yerine etik
 
“Türkiye’deki kurumlar, yurttaşlarının ahlakını sorgulamak yerine, bize dava açmalarının etik olup olmadığını sorgulamalılar,” diyen Böke ahlâk sorgulamalarından vazgeçmeye çağırdı:
 
“İlla ki bir sorgulama yapacaksak sübyancılığın devlet eliyle meşru kılınmasını, kadın katillerine ve tecavüzcülerine, nefret cinayeti katillerine yapılan cezai indirimleri, orman yangınlarını, HES’leri, güvenlik barajlarını, seçim barajlarını, faili meçhulleri, öldürülen sivilleri, boşaltılan köyleri sorgulamalıyız.”
 
Başkanı ve yönetim kurulu olmayan bir dernek
 
“Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel sözcükleri ile tamamlanan farklı cinsel kişilerin varlığı herkesçe bilinen bir gerçektir” ifadelerinin de yer aldığı kararın hiyerarşi karşıtlığı açısından önemini ise Böke şu sözlerle anlattı:
 
“Artık başkansız ve yönetim kurulsuz bir dernek olmamız mahkeme kararıyla onaylanmıştır. Artık önümüzde eli sopalı ahlâk bekçisi olan bir başkanımız yoktur. Böylece lokal anlamda, kendi içimizde erilliğin, tecavüzün, iktidarın, tahakkümün, egemenin, patriyarkanın, ahlâkın savunucusu temsilcisi yıkılmıştır. Bu putlaştırılmış makamlar ortadan kalkmıştır. Her şeyden öte bizlere bunları sorgulama fırsatı verdikleri için tüm karşı duruşlara, tüm bu kurumlara selam olsun. İyi ki varlar ve mücadele alanımızı iyi ki genişlettiler.”  

Etiketler: insan hakları
nefret