27/06/2024 | Yazar: Yusuf Çelik

Ahmet Yıldız davasının 40.duruşması bugün görüldü. Mahkeme, aile fertlerinin dinlenmesi talebini kabul etmedi. Dava, 17 Nisan 2025’e ertelendi. Avukat Yağmur Birdal, duruşmayı KaosGL.org'a değerlendirdi.

“Mahkeme ısrarla aile fertlerinin ifadesine başvurmuyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Tuğçe Yılmaz/bianet

Homofobik nefret cinayeti sonucunda 2018’de babası tarafından katledilen Ahmet Yıldız’ın ölümüne ilişkin davanın 40. duruşması bugün saat 13:45’te Anadolu Adliyesi 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

15. yılında Ahmet Yıldız’ın katili/katilleri henüz bulunamadı. Ancak “Tasarlayarak alt soya karşı kasten insan öldürme", "ateşli silahlar kanununa muhalefet" ve "kasten yaralama" suçlarından yargılanan baba Yahya Yıldız davanın soruşturma aşamasında Zaxo’da görüldü ve kırmızı bültenle hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Bugünkü duruşmaya Hevî LGBTİ+ Derneği'nin avukatlarından Yağmur Birdal, Ankara Barosu LGBTİ+ Hakları Merkez Başkanı Barış Barışık, SPoD Derneği’nden Burcu Uçuran, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi’nden Sevda Demirtaş katıldı.  Bunun yanı sıra; Hevî LGBTİ+ Derneği, Lambdaİstanbul, 32. İstanbul Onur Haftası ve İnsan Hakları Derneği’nden temsilciler de davaya katıldı.

Avukatlar sanık Yahya Yıldız’ın yakalanmasını ve aile fertlerinin dinlenmesini talep etti. Savcı, aile fertlerinin dinlenmesine ilişkin talep hakkında daha önceden karar verildiği için yeniden karar verilmesine yer olmadığını söyledi. Mahkeme, aile fertlerini dinlenmesi ve LGBTİ+ derneklerinin davaya katılma taleplerini kabul etmedi. Sanık Yahya Yıldız hakkındaki yakalama emrinin devamına karar verildi.

“Etkin bir soruşturma yürütülmüyor”

KaosGL.org’a konuşan Hevî LGBTİ+ Derneği avukatı Yağmur Birdal davaya ilişkin şunları söyledi;

“Ahmet Yıldız davası 15 yıldır bir hukuk garabetini gözler önüne seriyor. Mahkeme ısrarla aile fertlerinin ifadesine başvurmuyor. Etkin bir soruşturma yürütülmediği gibi avukatların talepleri ciddiye alınmıyor.  Ahmet Yıldız’ın fail veya failleri cezasızlık politikaları nedeniyle yakalanmıyor ve LGBTİ+’ların ölümlerin failleri bu cezasızlık zırhına saklanıyor. Bu durum hukuk devletine olan inancı zedeliyor.”

Davanın 41. duruşması 17 Nisan 2025, saat 12:00’a bırakıldı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dava
İstihdam