21/06/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

​İzmirli LGBTİ+ örgütleri, bugün ilk duruşması görülen Hande Buse Şeker davasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

“Mahkeme katılma talebimizi reddetti ancak biz bu davanın takipçisiyiz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmirli LGBTİ+ örgütleri, bugün ilk duruşması görülen Hande Buse Şeker davasıyla ilgili basın açıklaması yaptı: “Tüm nefret cinayetleri son bulana dek mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.”

Fotoğraf: Aslı Alpar / Kaos GL

İzmir’de trans kadın Hande Şeker’i öldüren polis memuru Volkan H. hakkında kasten öldürme, silahlı yağma, kişinin hatırasına hakaret ve nitelikli cinsel saldırı suçlarından açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. İzmirli LGBTİ+ örgütleri, duruşmanın ardından İzmir Barosu önünde basın açıklaması yaptı.

Genç LGBTİ+ Derneği, 7. İzmir LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Lavender LGBTİQ+ Ege Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Eşit Şerit Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu’nun imzacı olduğu açıklamanın tam metni şöyle:

“LGBTİ+’lara şiddetin karşısında ve takipçisiyiz”

“Bugün, LGBTİ+’lara yönelik her türlü şiddetin her zaman karşısında ve takipçisi olduğumuzu, yaşama hakları ellerinden alınan arkadaşlarımız için ‘adalet’ arayışımızı failler yakalanana ve ceza alana dek sürdüreceğimizi ve tüm nefret cinayetleri son bulana dek mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.”

“09 Ocak 2019’da Alsancak’ta yaşayan seks işçisi trans kadın Hande Buse Şeker, kendi evine müşteri olarak gelen bir polis memuru tarafından tabanca ile vurularak öldürüldü. Hande’nin arkadaşları olan trans kadınlar da aynı kişi tarafından gasp edildi ve yaralandı.

“Yaşanan nefret cinayetinin ardından basında yer alan haberlerde mağdur suçlayıcı bir nefret dili kullanılmıştır. Kullanılan bu dil LGBTİ+lara yönelik şiddetin toplumsal zeminde meşruiyetine yol açmakta, hetero-seksist baskının yeniden üretimine hizmet etmektedir.

“Davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz!”

“Bugün İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Genç LGBTİ+ Derneği, İzmir Barosu, İnsan Hakları Derneği ve Cinsel Şiddete Karşı Hukuki Yardım Derneği katılma talebinde bulundular ancak mahkeme suçtan zarar görmedikleri gerekçesiyle talepleri reddetti. Bilinmektedir ki nefret suçları yalnızca olayın mağdurunu değil, mağdurun içinde bulunduğu grubun tüm öznelerini etkilemektedir. Bu nedenle LGBTİ+ haklarını korumakla sorumlu olan tüm sivil toplum örgütleri suçtan zarar görmüştür. Bu kararın hemen ardından mahkeme gerekçesini açıklamadan duruşmaya kapalı devam etme kararı aldı. Mahkeme salonunun tamamen dolu olması kamuoyunun bu cinayetin takipçisi olduğunun göstergesidir. Tüm bunlara rağmen biz bu davanın takipçisi olmaya ve sesimizi her yerde duyurmaya devam edeceğiz.”

“Bir kez daha söylüyoruz: trans cinayetlerinin faili yalnızca cinayeti fiilen işleyenler değil transları yok sayan, hak taleplerini dinlemeyen, her türlü şiddet ve hak ihlaline neden olacak toplumsal koşulları yaratan, nefret suçlarına karşı cezasızlık politikası yürüten ve ayrımcılığın önüne geçmek istemeyen cis-seksist, hetero-seksist, ataerkil devlet ile buna tanıklık edenlerdir!”

“LGBTİ+’ları ve seks işçilerini yok sayan cisseksist-heteroseksist-patriarkal bu sistemin bize dayattığı ve razı gelmemizi beklediği, bizler için baskı, korku, utanç, yok sayılma ve ölüm anlamına gelen bu döngüyü kabul etmiyor; hepimiz için yaşanabilir bir dünyayı arzulamaktan ve inşa etmekten vazgeçmiyoruz!”

İlgili haberler:

Polis ateş açtıktan sonra “Kimse buradan çıkmayacak” dedi!

Hande Şeker’i öldüren polis, kasten öldürme ve silahlı yağmadan yargılanacak

Hande Buse Şeker davası 13 Eylül’e ertelendi

 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret