01/07/2021 | Yazar: Kaos GL

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Eskişehir H Tipi Hapishanesi'nde tutulan lubunya mahpus Memiş Akbaş’ın uğradığı şiddet ve cinsel saldırıyı Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

“Mahpusa cinsel saldırıda bulunan ve şiddet uygulayanlar hakkında cezai bir soruşturma açıldı mı?” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için 17 Mayıs Derneği’ne yazabilirsiniz.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Eskişehir H Tipi Hapishanesi'nde tutulan LGBTİ+ mahpus Memiş Akbaş’ın uğradığı şiddet ve cinsel saldırıya ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Yaşadıklarını defalarca kamuoyuna, sivil toplum kuruluşlarına iletmek amacıyla mektup yazan Akbaş'ın mektupları mektup okuma komisyondan geçmemiş, Akbaş son çare olarak sorunları anlatmadan, “Bir avukat görmek istiyorum, mektupta yaşadıklarımı yazamıyorum” diyerek Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'ne mektup gönderdi. Mektubun ardından Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden bir avukatla görüşme sağlayabilen Memiş Akbaş, başka mahpuslar tarafında defalarca cinsel saldırıya uğradığını ve ceza infaz koruma memurları tarafından psikolojik ve fiziksel şiddet gördüğü bildirdi.

Gülüm, Gül’ün yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Memiş Akbaş’ın Eskişehir H Tipi ve L Tipi Hapishanelerinde koğuşundakiler tarafından cinsel saldırıya uğradığı yönündeki şikâyet talepleri niçin alınmamıştır? Uğradığı saldırıları bildirdiği mektuplarına mektup okuma komisyonu tarafından niçin el konulmuştur?

Memiş Akbaş can güvenliğinin olmadığını belirtmesine rağmen hasmı olan kişiyle neden aynı koğuşta tutulmuştur?

Bakanlığınız tarafından gerekli soruşturmalar yapılacak mıdır? Eskişehir H Tipi ve L Tipi Hapishanelerinde Memiş Akbaş’a karşı cinsel saldırıda bulunan, fiziksel ve psikolojik şiddet uygulayanlar hakkında cezai bir soruşturma açılmış mıdır?

Eskişehir H Tipi ve L Tipi Hapishanelerinde Memiş Akbaş’a işkence eden ve intihara yönlendiren gardiyanlar hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir idari bir soruşturma var mıdır?

Ayrımcılık ve işkence yasağına aykırı tutum ve davranışta bulunan personeller hakkında denetim mekanizmanız var mı?

Türkiye’de kaç hapishanede LGBTİ’lara ayrılmış koğuş mevcuttur? Bu koğuşların bulunmadığı hapishanelerin kaçında LGBTİ’lar erkek veya kadın koğuşlarında tutulmaktadırlar?


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam