13/12/2007 | Yazar: Kaos GL

13 yaşında, üç çocuğa tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanan İranlı eşcinsel Makwan Moloudz

Makwan idam edildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı 13 yaşında, üç çocuğa tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanan İranlı eşcinsel Makwan Moloudzadeh, ifadesinin baskı altında alındığını söylemesine ve davacının suçlamalarını geri çekmesine rağmen idam edildi. Makwen’in avukatı Saeed Eqbali, davanın şüphelerle dolu olduğunu, kanıtlar konusunda eksikler içerdiğini ve ailenin istemesi halinde hakimler hakkında dava açabileceğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın ‘İran’da eşcinsel yoktur’ açıklamasının ardından bir idam haberi daha geldi. 8 yıl önce üç oğlan çocuğuna tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklanan 21 yaşındaki İranlı eşcinsel Makwan Moloudzadeh, başyargıcın davanın yeniden görüşülmesine hükmetmesine rağmen idam edildi.

Davanın Yüksek Mahkeme’de yeniden görüşülmesini beklediklerini kaydeden Makwen’in avukatı Saeed Eqbali, ‘Duruşmanın yeniden yapılmasında herhangi bir sakınca yoktu ve belki de bu onun hayatını kurtaracaktı’ dedi.

Yargıçların kendi anlayışlarına göre karar verdiklerini belirten Eqbali, ‘Yasalara göre, Makwan dört defa itirafta bulunmuş olsa bile, bunun önemi olmamalı, çünkü suçun işlendiği zaman Makwan yasal yaş sınırının altındaydı’ açıklamasında bulundu.


*Makwan Moloudzadeh 21 yaşındaydı.

Makwan, 8 yıl önce üç oğlan çocuğuna tecavüz ettiği iddiasıyla ailelerin şikayeti üzerine geçen sene tutuklanmıştı. Kermanshah şehri yakınlarındaki bir mahkemede devam eden yargılama boyunca Makwan, ifadesinin baskı altında alındığını söyleyerek itiraz etmişti. Mahkeme kararı sonrasında da davacının suçlamalardan vazgeçtiği bildirilmişti.

Avukat Eqbali, Kasım ayında İran Adalet Bakanı Ayatollah Mahmoud Shahroudi’nin Makwan’in ölüm cezasının durdurulması ve başlangıçtaki kararın yasalara uygun olmadığı için yeni bir duruşma yapılması emrini verdiğini söyledi.

Davanın Tahran’da yeniden görüşülmesi beklenirken, yeniden Kermanshah’a gönderildiğini ve yerel adli yetkililerce hızlı bir şekilde idam kararının kabul edilerek uygulandığını belirten Eqbali, Makwan’in çarşamba günü (5 Aralık) idam edildiğini ve cesedinin cenaze töreni için ailesine gönderildiğini söyledi. Eqbali, davanın şüphelerle dolu olduğunu, araştırma ve kanıtlar konusunda eksikler içerdiğini ve ailenin istemesi halinde hakimler hakkında dava açabileceğini de belirtti.

İran, çocuk idamları konusunda dünyada ilk sırada

Eşcinselliğin büyük suç sayıldığı İran’da sadece bu yıl onlarca kişi tecavüz, eşcinsellik, soygun ve kaçırma suçlamalarıyla idam edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Clarissa Bencomo, Makwan’ın idam cezasının gerçekleştirildiğini doğruladı. ‘İdam uygulanmadan 24 saat önce yasaların gerektirdiği şekilde mahkumun ailesi ve avukatına yasal bir bildirim yapılmadı’ diyen Bencomo, yerel adli makamların adalet bakanının emrine karşı gelerek idam emrini verdiğini ve davanın suça ilişkin adli herhangi bir kanıt olmadan, sadece davacıların suçlamalarıyla sonuçlandığını söyledi. Kararın kanuna aykırılığı ve idamı uygulayan yetkililer hakkında çalışma yaparak konuyu adalete götüreceklerini söyleyen Bercomo, ‘Burada açık bir şekilde İran yasalarının ihlali söz konusu’ dedi.

Uluslararası İnsan Hakları Örgütü’ne göre İran, çocuk idamları konusunda dünyada ilk sırada geliyor ve İran, kendisinin de imza attığı BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’yle yasaklanmış olmasına rağmen 18 yas sınırı altındaki suçluları idam etmeye devam ediyor. (BS/UY)

*Konuyla ilgili haberler:

[[İran’ın eşcinsellere idam tutkusu bitmiyor]]

[[‘İranlı bir eşcinsel olarak varım’]]

[[‘Ya öldüler ya da İran’dan kaçtılar’]]

[[Biz neden burdayız?]]

[[İran’da eşcinsel yokmuş]]

[[24 Ağustos: İran’da bir idam daha]]

[[‘Suçları’ birbirlerini sevmeleriydi]]

[[Burada transeksüel olmak İran’da olmakla aynı]]

[[‘Rejimler değil kutsal olan hayattır’]]

[[İranlı bir lezbiyenin çığlığı]]

[[İran bir eşcinseli daha idam etti]]

[[İran’da "Bazen Oluyor"]]

[[AIDS'e karşı İran'dan ilaç]]

[[Eşcinsel idamlarına son verilsin']]

Etiketler: insan hakları
İstihdam