18/04/2022 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Maldivler’de kadın ve LGBTİ+ aktivistleri, gazeteciler ve blog yazarlarına yönelik nefret söyleminin soruşturulmadığını söylüyor.

Maldivler’de kadın ve LGBTİ+ hakları savunucularına yönelik suçlara sistematik cezasızlık! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Maldivler'de bir duvar yazısı, 2021

İnsan Hakları İzleme Örgütü 14 Nisan’da yayımladığı raporda Maldivler Cumhuriyeti’nin kadın ve LGBTİ+ hakları savunucuları, gazeteciler ve blog yazarlarını hedefleyen nefret söylemine karşı yeterli soruşturma ve kovuşturmanın yürütülmediğini açıkladı.

“Sıradaki Ben Olabilirdim: Maldivler'de Engellenen Reformlar” başlıklı raporda, ülkenin başkanı İbrahim Muhammed Salih’in beş yıllık görev süresinin yarısından fazlasının, ceza adaleti sisteminde reform vaatlerini yerine getirmediği ortaya koyuyor.

Rapor, Salih hükümetinin ifade özgürlüğü ve örgütlenme hakkını desteklemek yerine, gerici politikacıların ve insan haklarına aykırı açıklamalar yapan dini grupların baskısına sık sık boyun eğdiğini yazıyor.

“Covid-19 pandemi tedbiri bahanesiyle barışçıl protestolar kısıtlandı”

“Başkan Salih, Kasım 2018'de göreve başladığı ilk gün, aktivistlere yönelik çözülmemiş şiddet vakalarını bağımsız olarak araştırmak için bir komisyon kurdu. Ancak politikacıların sorumluları korumak için adalet sistemine müdahale ettiği iddiaları konuşuldu ve komisyon bir ilerleme kaydedemedi.

“Polis soruşturmaları kapattı, savcı ve mahkemeler etkin soruşturma yürütmedi, politikacılar suç çetelerine destek verdi.

“Komisyonun aydınlatmayı hedeflediği vakalar arasında; Haziran 2012’de boynundan bıçaklanarak hayatta kalan gazeteci İsmail Hilath Rasheed, Ekim 2012’de bıçaklanarak öldürülen ve cinsiyet eşitliğini savunan milletvekili ve din alimi Dr. Afrasheem Ali, bazı politikacıları yolsuzlukla suçladıktan sonra 2014 yılında kaçırılıp ortadan kaybolan gazeteci Ahmed Rilwan; ve 2017'de ölümcül şekilde bıçaklanan bir blogcu olan Yameen Rasheed vardı.”

Raporda hükümetin Covid-19 pandemi tedbiri bahanesiyle barışçıl protestoları kısıtladığı, polisin protestoculara karşı gereksiz güç kullandığını da belirtti.

“Salih yönetiminin acilen adalet reformlarına odaklanması gerekiyor”

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Patricia Gossman, “Maldivler hükümetinin hedeflenen şiddeti yeterince soruşturmaması ve kovuşturmaması, adalet sistemindeki sistemik cezasızlığı ve diğer zayıflıkları ortaya çıkardı. Maldivler onlarca yıllık otoriter yönetimden yeni çıktı, ancak sağlam ve kalıcı bir demokrasi inşa etmek için Salih yönetiminin acilen adalet reformlarına odaklanması gerekiyor. Ancak hükümet reformlar yerine temel özgürlüklere karşı çıkan dinci grupların baskısına yenik düşmüş görünüyor.”


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam