14/03/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Google Play Store, Malezya’da hükümet destekli “onarım terapisi” işkencesine alan açtı.

Malezya’da hükümet destekli “onarım terapisi” uygulaması! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Malezya İslami Kalkınma Departmanı (JAKIM), “eşcinsellik sorununu aşmaya” yardımcı olmak iddiasıyla “öneri, fikir, açıklama ve yorumlar” içeren “onarım terapisi” uygulamasını piyasaya sürdü. Google Play Store, LGBTİ+ kişilerin “doğaya dönmesine yardımcı olmak” iddiasıyla piyasaya sürülen homofobik uygulamanın erişimine “her yaş için uygun” statüsü vererek alan açtı.

Malezya’daki LGBT+ kişiler idam, işkence ve hapis cezalarıyla karşı karşıya

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (HRW) göre, “eşcinsel seksin” 20 yıla kadar hapis ve şiddetle cezalandırıldığı bir ülkede, hükümet uygulamasının kullanıcılardan topladığı verilerin düzeyi endişe verici. LGBT+ kişilere yönelik yargısız infaz ve işkence çok sık görülüyor.

Uygulamayı piyasaya süren JAKIM sorumlusu İdris Ahmed, geçtiğimiz yıl LGBT+'ları hedef alan yasaları güçlendirmek için bir yapılanma kurduğunu “LGBT aktivistleri ve ikonları, sosyal medya aracılığıyla açıkça zehirli bir yaşam tarzını teşvik ederken, mevcut yasaları güçlendirmemiz gerekiyor. LGBT’nin normalleşmesinin toplumumuzda aile kurumunun çöküşüne yol açabilecek bir kültür haline gelmesini önlemek için yapılmalıdır” diyerek duyurmuştu.

Departmanın Google Play Store’da yayınladığı “onarım terapisi” uygulaması; kullanıcıların kimliğine, rehberine, konumuna, fotoğraflarına, dosyalarına, kamera, mikrofon ve WiFi bağlantı bilgilerine erişebiliyor.

Bazı kullanıcı yorumları şöyle: “Bir e-kitabın neden konuma, kameraya, mikrofona erişmesi gerekiyor? Siz eşcinselleri takip etmeye mi çalışıyorsunuz?”, “Bu uygulama devlet destekli bir LGBT dini dönüşüm aracıdır”, “Bu uygulama gibi bağnaz ve nefret dolu yazılımların Google Play Store’da veya çevrimiçi herhangi bir yerde yeri olmadığına inanıyorum.”

PinkNews, Google’a bilgi başvurusunda bulundu. Henüz bir yanıt alınmadı. 


Etiketler: insan hakları, medya, sağlık, dünyadan
İstihdam