26/02/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Malezya Federal Mahkemesi, Selangor hükümetinin eşcinselliğin yasaklayan şeriat hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti.

Malezya Federal Mahkemesi: “Doğal olmayan ilişki” Anayasa’ya aykırı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Malezya, Kuala Lumpur, 8 Mart 2019 

Malezya Federal Mahkemesi ülkede eşcinselliğin yasak olmasın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Ülkenin en yüksek yargı organı Federal Mahkeme’nin kararı, eşcinselliği “doğal olmayan ilişki” iddiasıyla yasaklayan Selangor hükümetinin uyguladığı şeriat kanununu geçersiz kılıyor. Mahkeme’nin kararını dayandırdığı insan haklarını düzenleyen Anayasa maddeleri şöyle:

“Kişi özgürlüğü, Kölelik ve angarya yasağı, Ceza kanunlarının geçmişe yürümezliği, Kanunlar önünde eşitlik ve kanunlar önünde eşit korunma hakkı, Sürgün yasağı ve seyahat özgürlüğü, İfade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, Din özgürlüğü, Eğitim alanındaki haklar, Mülkiyet hakkı”.

“Karar LGBT hareketi için bir zafer gibi görünse de, ayrımcı çok sayıda yasa var”

İnsan hakları savunucusu Gavin Chow Malezya'da çoğu zaman yetkilerinin unutulduğu Federal Anayasa'nın önemine dikkat çekiyor: “Zaman içerisinde bu yasa nedeniyle işini kaybeden, aile üyeleri tarafından dışlanan, evsiz kalan birçok mağdurla ilgilendik. Yıllarca süren umutsuzluk ve ıstıraptan sonra, nihayet bu kararla bir gram adalete erişebildiler. Bugünkü karar LGBT hareketi için bir zafer gibi görünse de, ayrımcı çok sayıda yasa var.”

 


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam