25/06/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

LGBT bireylere yönelik suçlar bundan böyle din, ırk ve engellilik durumlarına karşı işlenen suçlarda olduğu gibi ‘nefret suçu’ olarak kabul edilecek.

Malta Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliğini Nefret Suçları Yasasına Aldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) bireylere yönelik suçlar bundan böyle din, ırk ve engellilik durumlarına karşı işlenen suçlarda olduğu gibi “nefret suçu” olarak kabul edilecek.
 
İtalya'nın güneyinde bir Akdeniz ada ülkesi olan Malta parlamentosu vatandaşlarını cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığından korumak için nefret suçları yasasını genişletti.
Nefret suçları yasasına ilişkin değişiklik lezbiyen kadınlara yönelik birkaç saldırının ardından geldi. Bugüne kadar yasa, cezayı artırıcı unsurlar olarak yalnızca din, ırk ve engellilik durumlarına karşı işlenen suçları kapsıyordu.
 
Ocak ayında 16 yaşında bir lezbiyen ve kız arkadaşı şehir meydanında saldırıya uğradı. Bir sonraki ay ise başka bir lezbiyen çift bir otobüste fiziksel saldırıya maruz kaldı.
 
Malta Eşcinsel Hakları Hareketi (MGRM) yeni yasayı memnuniyetle karşılarken şunları ifade etti: “Meclisteki her iki kanada da bu yasayı destekleyip topluma ciddi bir mesaj gönderdikleri için teşekkür ederiz. Bir kişiyi cinsel yönelimi ya da cinsiyet kimliğinden ötürü hedef seçmek kabul edilemez ve artık daha sert cezalar getirecek.
 
“Bu yasa bu yıl Hamrun’da iki lezbiyenin saldırıya uğraması protesto edildikten sonra teklif edildi ve çeşitli insan hakları örgütlenmeleri olan aditus, Biz, LGBT Emek, Drachma ve Drachma Ebeveynleri (LGBT’ler için Katolik bir grup), Graffitti, ADZ ve Integra Vakfı tarafından desteklendi. Bu genç insanların işlenen suçu bildirmelerindeki yüreklilik MGRM’nin gündeminde birkaç yıldır bulunan bu yasa teklifini ileriye taşımak için gerekli enerjinin sağlanmasında önemli bir rol oynadı.”
 
MGRM bir sonraki adımın polise eğitimler vererek bu tür suçlarda nasıl davranması gerektiğini anlatmak ve LGBT topluluğuna etkin bir şekilde ulaşarak suçları bildirmeleri konusunda kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak olduğunu söyledi.
 
Ve ekledi: “Ayrıca ikinci bir yasa geçirerek Eşitliğin Teşvik Edilmesi Ulusal Komisyonu’nun cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğini de kapsayacak biçimde genişletilmesini bekliyoruz. Bunun bu hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu sayede Komisyon iş yerinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık iddialarını inceleyerek aracı konumu üstlenebilecek.”
 
MaltaToday haber ajansının yaptığı bir ankete göre Malta’da eşcinsel çiftlerin eşit evlilik haklarını destekleyenlerin sayısı 2007’deki yüzde 28’den bugünkü yüzde 41’e yükseldi. Karşı çıkanların oranı ise yüzde 51. 18-35 yaş grubu arasındaki destekçilerin oranı ise yüzde 60’a yükseldi.

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam