22/05/2014 | Yazar: Kaos GL

Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği’nce (OED) düzenlenen ‘Demokrasi, Ayrımcılık ve LGBT Bireyler’ etkinliği ODTÜ’de gerçekleşti

Mardin’de Engellenen Ders ODTÜ’de Yapıldı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği’nce (OED) düzenlenen “Demokrasi, Ayrımcılık ve LGBT Bireyler” etkinliği ODTÜ’de gerçekleşti
Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Levent Şentürk’ün yüksek lisans dersinde “Queer ve Mimarlık” kapsamında yapılacak söyleşinin rektörlükçe iptal edilmesi üzerine Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği’nce düzenlenen etkinlik ODTÜ’de dün yapıldı.
 
Selçuk Candansayar ve Ali Erol’un da katıldığı “Demokrasi, Ayrımcılık ve LGBT Bireyler” konulu etkinlikte Levent Şentürk, iptal edilen dersinden hareketle bir konuşma yaptı.
 
“Bir Konferans Neden İptal Edilir?” başlıklı konuşmasında Levent Şentürk, yaşadıklarını şöyle özetledi: “Sıradan, rutin, bir ders kapsamında, bir fakülteye açık olan, belki en fazla elli kişinin katılımının beklenebileceği bu konferans, üstelik de yapılamadığı halde, benim ve ailemin hayatında şiddetli bir etki bıraktı ve bir savrulmaya neden oldu. Bu asla öngörülebilecek bir durum değildi.”
 
Dersin içeriği ve niyeti neydi?
 
“Bu dönem, çalıştığım üniversitede, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine açık olan bir lisansüstü dersi yürütüyordum.
 
Bu derste, “Queer ve Mimarlık” tartışmaları bağlamında, 2014 Bahar döneminde toplumsal cinsiyet, erillik, ataerkillik, biyopolitika, beden gibi başlıkların yanı sıra, yaratıcılık, üretkenlik, sinema, edebiyat, yayıncılık ve dergicilik gibi konuları da kuir ekseninden değerlendirmek niyetindeydim.
 
Dönem başında bu dersin içeriğini ve kapsamını, lisansüstü öğrencilerinin ve fakülte öğretim elemanlarının katıldığı bir toplantıda açıklamıştım.
 
Dönem içinde öğrenciler, yaptığım derslerin ses kayıtlarını da tuttu.
 
Dönem sonunda, yayına hazırlamakta olduğum Codex kitap dizisinin yeni cildinin “Kuir Mardin” olmasını kararlaştırdık. Dersin final ödevleri, bu kitabı oluşturacaktı. Her lisansüstü katılımcısından, Mardin’den bir kişiyle, kuir eksenden bir söyleşi yapmasını öngörmüştüm. Böylece, ortaya, bildik turistik Mardin imgesinden farklı bir kentsel imge çıkacaktı ve bu “kuir” bir imge olacaktı ya da bozuk, yamuk, kirli bir imge.
 
Şimdi yapmakta olduğumuz konferans da, bu dersin önemli parantezlerinden birini oluşturuyordu. Dönem içinde Keskesor’dan Atalay Göçer’in katılımıyla açılan heteronormativizm ve eşcinsellik konusunu, Ali Erol ve Selçuk Candansayar ile, güncel, tarihsel ve tıbbi ideoloji eksenlerden irdeleyecektik; niyetimiz buydu.”
 
Sansür, ayrımcılık ve sosyal linç!
 
İlk defa, akademik bir etkinlik gerçekleştirmek “istediğim” için aşağılandım, itham edildim, suçlandım, hedef gösterildim diye konuşan Levent Şentürk, şahsına yönelen sosyal linç sürecini de anlattı.
 
Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği “hiçbir gerekçeyle haklı gösterilemez” diye tepki gösterdiği iptalin üzerine bir açıklama yapmıştı. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam