13/09/2018 | Yazar: Kaos GL

Taksici meslek odasına şikayet edildi.

Marmaris’te taksici, “homoseksüel olduğun için almıyorum” dedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Marmaris’te taksi şoförü, drag queen şovları yapan bir sanatçıya, “Homoseksüel olduğun için aracıma almıyorum” dedi. Taksici meslek odasına şikayet edildi.

Marmaris’te Barlar Sokağı’ndaki bir eğlence mekanında çalışan drag queen sanatçısı, kendisini aracına almayan taksi şoförünü polis merkezi ile Marmaris Şoförler, Otomobilciler ve Kamyoncular Odası'na şikayet etti.

Demirören Haber Ajansı’nın (DHA) haberine göre drag queen şovları yapan sanatçı, Marmaris ilçe merkezindeki bir duraktan taksiye binmek istedi. Ancak, taksinin şoförü kendisini aracına almak istemedi, “Ben seni homoseksüel olduğun için aracıma almıyorum” dedi.

Şoför hakkında şikayette bulundu

Araca alınmayan drag sanatçısı ertesi gün polis merkezine gitti. Taksi şoförü hakkında şikayette bulundu. Ayrıca şikayetini Marmaris Şoförler, Otomobilciler ve Kamyoncular Odası'na da bildirdi.

Marmaris Şoförler, Otomobilciler ve Kamyoncular Odası Genel Sekreteri Mert Baykara, konuyla ilgili şikayetin kendilerine ulaştığını belirterek, "Bunlar tasvip edilen davranışlar değil. Gerekli araştırmaların ardından şayet bir kusuru olduğu anlaşılırsa bu taksici arkadaşımıza hak ettiği cezayı vereceğiz" dedi.

Mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık

KaosGL.org’ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı Hak-sız mıyız (!) yazı dizisinde Avukat Kerem Dikmen mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılığı şöyle anlatmıştı:

“Mal ve hizmet, gündelik hayattaki ticari ve bireysel tüketime ilişkin her türlü metanın veya hizmetin genel adıdır. Örneğin bir avukat, ücret karşılığı avukatlık hizmeti verir. Bir eczacı ücret karşılığı ilaç verir. Mal ve hizmeti sağlayanın kamu otoritesi olup olmamasının bu hak veya yasak bakımından bir önemi bulunmamaktadır.

“Konunun LGBTİ+'lar açısından anlamı, homofobik ya da transfobik bir motivasyonla LGBTİ+'lara mal veya hizmet sunumundan kaçınılmasıdır. Yani herkesin yapabildiği bir alışverişi LGBTİ+'ların yapamaması veya herkese kiralanan bir evin sırf, kiracının LGBTİ+ olduğu gerekçe gösterilerek kiralanmaktan kaçınılması, bu ayrımcılık çeşidinin birer örneğidir.

“Ayrımcılık yasağı hem genel olarak hem de özel olarak uluslararası hak metinlerinde düzenlenmiştir. Eşitlik hakkı ile yakın ilişkili bu hak bakımından devletlerin negatif ve pozitif yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu kural bakımından özellikli bir durum, mal ve hizmetin devlet tarafından da satılması hali olabilir. Bu durumda devlet, aynı anda hem pozitif hem de negatif yükümlülükleri ihlal edebilecektir.

“Eğer mal veya hizmeti satan bir devlet kurumu ve bu kurumda bu satıştan, sırf hizmet veya malın alıcısı LGBTİ+ diye kaçınıyorsa, bu durumda ayrımcılık yasağının bir ihlali söz konusu olabilecektir. Örneğin toplu konut idaresi tarafından satılan bir evin, evi almak isteyen kişinin sırf LGBTİ+ olması nedeniyle satışından kaçınılması, bu anlamda bir negatif yükümlülük ihlali olacaktır.

“Özellikle kira ilişkisinin kurulması sırasında kiracı adayının trans olması nedeniyle kiralama hizmetinden kaçınma, sağlık hizmetinin sunumundan kaçınma, bar ve kafe gibi mekanlarda LGBTİ+'lara hizmet sunumundan kaçınma, taksiye almama, cinsiyet kimliği nedeniyle hamam hizmetinden yoksun bırakılma Türkiye'de yaşanan tipik ihlallerdendir.”


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam