29/03/2017 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin ‘Oyun vs. Spor’ dosya konulu Mart-Nisan sayısını incelediniz mi?

Mart biterken Kaos GL dergisi okunur Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin “Oyun vs. Spor” dosya konulu Mart-Nisan sayısını incelediniz mi?

           Hollandalı biseksüel patenci Ireen Wüst, Sochi olimpiyatlarında altın madalya kazandı.

“Hayatın karmaşıklığı içinde ve bize dayatılan kurallarla çevrili bir dünyada kendi zamanına ve mekanına sahip, “gündelik hayat mantığı”nın direttiği rollerin dışında oyun oynamak “hâlâ” mümkün mü?”

Kaos GL Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Aylime Aslı Demir, derginin “Oyun vs. Spor” dosya konulu 153. sayısına bu soruyla başlıyor.

“Oyun vs. Spor” sayısı Mart başında raflardaki yerini aldı. İki ayda bir yayınlanan derginin Mart-Nisan sayısını edinmek için hiç de geç değil. Mart biterken henüz dergiyi incelemeyenlere hem dergiyi hatırlatmak hem de nerelerde bulabileceğinizi paylaşmak istedik.

Peki dosyada neler yer alıyor?

Ahmet Talimciler, sporun oyun’dan iş’e dönüşme sürecine odaklanırken, Dağhan Irak bu sürecin sınıfsal ve siyasal temellerine odaklandı.

Sınıflı toplumda oyunun nasıl oyun bozucu olabileceğini ve ne tür olanaklara haiz olduğunu dile getiren Serhat Tuksal’ın ardından, Arzu Tatlı & Bora Şahinkara oyunun toplumsallaştırıcılığına ve toplumsalın oyunları üzerine yazdı.

Spor medyasında hegemonik erkeklik değerlerinin nasıl üretildiği ve nasıl servis edildiğini anlatan Birce Pakkan’ın ardından “Spor bedenleri”ni hizaya çekmeye ve disipline etmeye çalışan heterosesksit hegemonyaya direnen, hizaya gelmeyenleri ise Pınar Öztürk & Mustafa Şahin Karaçam yazdı.

Türkiye’de tribünlerin sahibi olduğunu düşünen hegemonik erkeklik standardına uyan “kadın ve erkek taraftarlar” üzerine yazan Itır Erhart’ın ardından ise tribünlerde erkeklerin o çok kıymetli “topunu çalan” Emel Uzun yazdı.

Oyun bozan ve yeni oyunlar kuran oyuncular ise hem sadece bu coğrafyayla sınırlı kalmadı hem de çeşitliliğiyle dergiyi oldukça zengin bir hale getirdi. Afganistan’dan Jamail Baseer’in pasını Sportif Lezbon karşıladı ve onların açtığı ortayı bale pratiğinin dayattığı toplumsal cinsiyet rollerini ifşa eden bale eğitmeni Pınar Özer karşıladı. Ruşen Sarı’nın Muggle Quidditch’inde de zaten bütün roller karıştı. Son olarak Zeynep Akkuş da bu karışıklıktan yararlanıp tek pas çıkarmak yerine pası dünyanın her yerine yayıp homofobiye karşı mücadele eden başka sporculara yolladı.

Kapak ve umum sayfalarında “Futbolu Seviyorum” sergisinden işlerle Murat Tosyalı yer aldı.

Nereden bulabilirim?

Dosya yazıları dışında, medyadan sanata farklı alanlardaki yazılarıyla Kaos GL dergisini edinmek çok kolay!

Kaos GL Dergi'ye basılı ya da internet üzerinden erişmek için abone olabilir ya da bu bağlantıda bulacağınız kitabevlerini ziyaret edebilirsiniz. 


Etiketler: medya
İstihdam