25/03/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Mart ayının ilk haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. Yalnızca 1 haftada 29 farklı ayrımcı-nefret söylemi içeren haber yayımlandı!

Mart’ın ilk haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mart ayının ilk haftasında (1-8 Mart) yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üreten haberleri kaosGL.org okurları için derledik. Mart’ın ilk haftasında gazeteler LGBTİ+’lara yönelik 29 farklı ayrımcı dil ve nefret söylemi içeren haberler yayımladı.

İşte o haberler…

Aydın Demokrat, Aydın Kulis, Aydın Ses, Posta Aydın, Yeni Kıroba, Denge, Manşet, Söke Ekspres, Denizli Horoz, Yurt, 3 Mart

Aydın’da yayımlanan Aydın Demokrat, Aydın Ses, Posta Aydın (foto), Aydın Kulis, Yeni Kıroba, Denge, Manşet, Söke Ekspres Denizli’de yayımlanan Denizli Horoz, Yurt (foto) gazeteleri 3 Mart tarihlerinde polis bülteni yayımladı.

Bu gazeteler yayımladıkları polis bülteninde “fuhuş baskını” yapıldığını bildirdiler. Gazetelerin hiç biri Türk Ceza Kanunu’nda fuhşun suç olmadığını, baskının hukuksuz olduğunu yazmadı. Dahası gazeteler “yakalananların 6’sı travesti” ifadesi ile kişilerin cinsiyet kimliğini yazarak toplumda zaten ayrımcılığa maruz kalan translara yönelik medya aracılığı ile yeni bir ayrımcılığa imza attı.

Gazetelerin bazıları (Yurt, Aydın Kulis, Posta Aydın) kişilerin fotoğraflarını yüzleri görünecek şekilde basarak kişisel verilerin gizliliğini ihlal ederek, suç işledi.

Türkgün, 3 ve 7 Mart

Türkgün gazetesinden Mustafa Önder 3 ve 7 Mart tarihli yazılarında ana muhalefet partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere toplumun çeşitli kesimlerine yönelik nefret söylemi üretiyor ve LGBTİ+’ları da es geçmiyor. Önder’in yazısında LGBTİ+’lar kriminalize ediliyor.

Ayrıntılı Haber, 5-6 Mart

Ayrıntılı Haber’den Fatih Oruç 5 Mart tarihli yazısında “İstanbul sözleşmesi, ‘kadınlara eşitlik’ sloganının altına gizlenip insanın yaratılıştan gelen biyolojik kadınlık ve erkeklik cinsiyetlerini kabul etmeyen; kurgulanmış lezbiyenlik, gaylik, biseksüellik ve translık gibi eğilimleri ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ adı altında meşrulaştıran, bu eğilimleri yeni nesillere olumlu bir şeymiş gibi dayatan projedir” diyor ve ayrımcı söylem üretiyor.

Oruç bir gün sonraki yazısında ise İstanbul Sözleşmesi’ne karşı sunduğu safsatalar arasına eşit evlilik hakkına saldırısını da sokuyor ve şöyle diyor: “Ev içi şiddet, aile içi şiddet olarak tercüme edilmiş. Böylece aileyi pas geçmiş oluyor. Ev demekle ortak arkadaşlığı ifade ederek eski eşler ve partnerler arasında diyor. Yani nikâhsız beraberlikleri ve homoseksüelliği katmış oluyor.”

Milli Gazete, 5 Mart

Milli Gazete’deki köşesinde Bahaddin Elçi LGBTİ+ kişiler için “sosyal afet” tabirini kullanıyor ve nefret söylemi üretiyor: “Tabii afetler (deprem, heyelan, çığ vb.), sosyal afetler (fuhuş, lgbt, boşanmalar, intiharlar, düşmanlıklar, çatışmalar...), ekonomik afetler (faiz, geçim sıkıntıları, gelir dengesizlikleri, üretimsizlik...), siyasi afetler (düşmanlıklar, bölünmeler, sömürüler,savaşlar...). Belalar sağanak halinde yağıyor, bizi kuşatıyor...”

Doğru Haber, 6 Mart

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ali Çevik’in bir konuşması haberleştiriyor gazete. Çevik, “Sıkıntımız cinsiyetsizleştirmeyle ilgili yani cinsiyetin nötürleşmesiyle ilgili bir dalga ile karşı karşıyayız. Öyle ki yapılan anketlerde kadın ve erkeklerin neredeyse yüzde 29'a varan kısmı kendilerini erkeksi ya da kadınsı olarak tanımlayabiliyorlar. Yani karma bir kimlikle karşı karşıyayız” sözlerini gazete “LGBTİ sorunu arttı” yorumuyla yayımlıyor.

Aydın Ses, Söke Ekspres, İzmir Yenigün, Denge, Adalet, Aydın Hedef, Manşet, 6 Mart

Aydın’da yayımlanan Aydın Ses, Söke Ekspres, Denge, Aydın Hedef ve Manşet gazeteleri ile İzmir’de yayımlanan Yenigün, Nazilli’de yayımlanan Adalet gazeteleri 3 Mart’ta yayımladıkları polis bülteninin devamını da bastı.

Bu defa gazeteler hukuksuz bir şekilde gözaltına alınan kişilerin HIV statüsünü ifşa ediyor ve hem kişisel verilerin gizliliğini hem de özel hayatın ve aile hayatının gizliliğini ihlal ediyor.

18 Şubat 2019’da Hürriyet ve Akit gazeteleri benzer bir haber yayımlamış ve Avukat Hatice Demir bu iki haberin yol açtığı hak ihlallerini şöyle yorumlamıştı:

“Konuyla alakası olmamasına rağmen yönelim ve HIV statüsü ifşası hem kişisel verilerin gizliliğini hem de özel hayatın ve aile hayatının gizliliğini ihlal ediyor. Ayrıca söz konusu haberlerde yapılan operasyonla ilgisi olmamasına rağmen yönelim ve HIV statüsü belirtilmesi eşcinselleri ve HIV ile yaşayanları kriminalize ederek halkı kin ve düşmanlığa teşvik ediyor. Yine haberde sanki ücretli seks suçmuş gibi yansıtılmışsa da Türkiye hukukuna göre fuhuş tek başına suç değil, fuhuşa yer temin etmek ve fuhuşa aracılık etmek suç.”

Diriliş postası, 7 Mart

Diriliş Postası’ndaki köşesinde İhsan Şenocak ironi yaptığını zannediyor: “Hamile kalanlara doğurmama hakkı verilsin, LGBT’ye özgürlük.” Bu sözleri ile Şenocak kürtaj hakkı ve LGBTİ+’ların yaşam hakkı ile dalga geçiyor…

Yeni Asya, 7 Mart

Yeni Asya’dan Metin Çetin Demokrat Parti’nin progamında yer alan eşitlik ilkesinin değişmesi gerektiğini ileri sürüyor. Programda herkesin eşitliği savulurken cinsel yönelim ifadesi de geçiyor.

Olay, 7 Mart

Van’da yayımlanan Olay gazetesi İdeal Eğitim Vakfı ve Peygamber Sevdalıları Vakfı’nın Van'da düzenlediği “Ahlaki Yozlaşma” etkinliğini haber yaptı. Gazete, etkinlikteki nefret söylemini olduğu gibi yayımladı ve ayrımcı söylemin yayılmasına imkan tanıdı.

Akit, 8 Mart

Gazete İhsan Şenocak’ın nefret söylemi içeren zırvalarına alan açıyor: “Sözde kadın savunuculuğuna soyunan feminist çevreler mutlaka ama mutlaka terör örgütü kapsamına alınmalı. Batı'nın finansmanıyla ülkemizde faaliyet gösteren bu yapıların tüm mal varlıklarına el konulmalı. Bunlar PKK ya da FETÖ terör örgütlerinden çok daha tehlikeli. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği zırvasıyla neslimizi sapkınlaştırarak cinsiyetsizleştirmeyi amaçlıyorlar.”

Şenocak haddini aşıyor: “Anayasamızın 41. Maddesi işletilerek eşcinseliği savunanlar da yaşayanlar da cezalandırılmalı. 15 Temmuz'da derdest edilen hainler küresel şer güçlerinin desteği ile aile yapımızı yok etmek istiyor. Tehlike düşünüldüğünden çok daha ciddi boyutta” diyor.

Akit, 8 Mart

Abdurrahman Dilipak “İnşallah ‘Dünya Kadınlar Günü’ bahanesiyle gay ve lezbiyenler sokağa çıkmaz” diyor, LGBTİ+’ların toplanma ve gösteri hakkını yok sayıyor ve yazısında lezbiyenler ile feministleri hedef gösteriyor.

Buradan yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemin Şubat ve Ocak ayı dökümlerine ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam