30/03/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Mart ayının üçüncü haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik. Yalnızca 1 haftada 24 farklı ayrımcı-nefret söylemi içeren haber yayımlandı!

Mart’ın üçüncü haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mart ayının üçüncü haftasında (16-22 Mart) yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üreten haberleri kaosGL.org okurları için derledik. Mart’ın üçüncü haftasında gazeteler LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı dil ve nefret söylemi içeren 24 farklı haberler yayımladı.

İşte o haberler…

Uzunköprü, 16 Mart

Edirne’de yayımlanan Uzunköprü’den İsmail Bayraktar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü” kurulmasının AKP’li meclis üyelerinin itirazıyla reddilmesine dair yazıyor ve ayrımcı söylem üretiyor: “İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü kurulmasına ilişkin teklifi, AK Parti ve MHP'li meclis üyeleri tarafından reddedildi. AK Partililer; ‘Burada LGBT savunulmaktadır. CHP yönetiminin aile yapımızı parçalamasına izin vermeyiz’ diye tepki gösterdi. KASABALI olarak benim terbiyem kaldıramadığı için LGBT'nin açılımını siz okuyucularımla ne demek olduğunu paylaşmıyorum zira onların seviyesizliğine düşemem. Zaten bilen biliyor LGBT'nin ne demek olduğunu.”

Boğaz Vitamin, 17 Mart

Çanakkale’de çıkan Boğaz Vitamin gazetesine demeç veren Memur Sendikaları Konfederasyonu Çanakkale İl Başkanı Suat Özen ayrımcı ifadeler kullandı. Özen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı çeşitli iddialarla suçladı. Özen Gökhan’ı “LGBT’ye destek olurken…” ifadeleri ile de suçladığını düşünüyor!

Güne Bakış, 18 Mart

Adıyaman’da çıkan Güne Bakış’tan Gaffari İzci gey ve lezbiyenlere yönelik nefret söyleminde bulunuyor, eşcinsellik için “günah” diyor.

Akit, Haber Karadeniz, Yenigün Doğdu, Kilis’in Sesi 18-19 Mart

Akit’ten Abdurrahman Dilipak insan ürünü olmadığı kanıtlanan Yeni Koronavirüs için “biyolojik savaş” komplo teorisini savunduğu yazısında aynı bilimdışı önermeleri ile lezbiyenlere yönelik ayrımcı söylem üretmeye devam ediyor.

Aynı yazı bir gün sonra, 19 Mart’ta, Kilis’te çıkan Kilis’in Sesi, Rize’de çıkan Haber Karadeniz ve Yenigün Doğdu gazetelerinde yayımlanıyor.

Anadolu’da Bugün, 18 Mart

Konya’da çıkan Anadolu’da Bugün’den Halis Özdemir “Bir örtü altında aynı cinsten olan iki kişinin erkek olsun kadın olsun çıplak olarak yani tenleri birbirine değecek şekilde bulunmaları ve yatmaları homoseksüellik ve lezbiyenlik gibi sapık ilişkilere yol açabileceği için yasaklanmıştır” diyor ve ayrımcı nefret söylemi üretip yaygınlaştırıyor.

Milli Gazete, Siirt, Akit 18-19 Mart

Milli Gazete’den İsmail Hakkı Akkiraz sosyal mesafe, el hijyeni dışında koronavirüse karşı yeni “tedbirler” sıralıyor ve nefret söylemi üretiyor: “Koronavirüsten korunmak için yasaklanması gereken şey, işlenen büyük günahlardır. Yazının başında zikredilen hadiste bildirilen, faiz, içki, kumar, israf, zina, eşcinsellik ve materyalist eğitim yasaklanmalı, Spor Toto, Milli Piyango idareleri, domuz çiftlikleri kapatılmalı, içki fabrikalarının faaliyetleri durdurulmalıdır.”

Akkiraz’ın yazısını 19 Mart’ta Siirt ve Akit de yayımladı.

Yeni Şafak, 18 Mart

Yeni Şafak’tan Ergün Yıldırım gey ve lezbiyenlere yönelik nefret söyleminde bulunuyor, eşcinsellik için “günah” diyor.

Günebakış, 19 Mart

Trabzon’da çıkan Günebakış’tan Mazhar Yıldırımhan “İnsanlık için korkunç planlar” başlıklı yazısında “Her türlü cinsel yönelim ve sapkınlık hayatın normal bir akışı gibi görülecek” diyor ve LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi üretiyor.

Siirt, 19 Mart

Siirt’te çıkan Siirt gazetesinden Murat Nergis’in “Ama dünya bunu hak etti” başlıklı haberinde eşcinsellere yönelik nefret söyleminde bulunuluyor, eşcinsellik için “günah” deniliyor.

Akit, 20 Mart

“Barolardan skandal bildiri” başlıklı Hakkı Bilir imzalı haberde “LGBTİ SEVİCİ 32 BARO” başlığı ile koronavirüs nedeniyle Ceza İnfaz Kanunu'na dair önerilerini sunan barolar hedef gösteriliyor.

Yurt, Yeni Birlik, Şok, Milat, Sabah, İstiklal, Yeni Dönem, Bursa Hayat, İstikbal, 22 Mart

'Yardım AB'den değil, Türkiye’den geldi' başlıklı haber, Yurt, Yeni Birlik, Şok, Milat, Sabah, İstanbul Avrupa Yakasında çıkan İstiklal, Bursa’da çıkan Yeni Dönem ve Bursa Hayat, Eskişehir’de çıkan İstikbal gazetelerinde yayımlandı.

Haber, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov’un corona virüsle mücadelede kendilerine Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin değil, Türkiye ve Çin'in yardım ettiğine dair sözleri paylaşıyor.

Ancak Karakaçanov sözlerinde LGBTİ+’ların hakkı olan eşit evliliği karikatürize ediyor: Avrupa bürokrasisi, ulus devletleri yok etmek için direktifler yayımlayarak eşçinsel evliliklerle meşguldü.”

Gazeteler bu ayrımcı sözleri yorumsuz vererek insan haklarından değil heteroseksizm tarafında saf tutuyor.


Etiketler: medya
İstihdam