15/06/2016 | Yazar: Kaos GL

İslamî görüşe yakın insan hakları kuruluşu Mazlum-Der Genel Merkezi, Orlando katliamına ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Mazlum-Der: Orlando katliamına herhangi bir ahlak sistemi cevaz veremez Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Kendisinden nefret söylemlerinin varit olduğu ailesi tarafından da rivayet edilen saldırgan şahsın giriştiği ölümcül eylemin münferit bir homofobik nefret suçu olduğu kuvvetle muhtemel görünmekle birlikte saldırgan, katliamı öncesi DAİŞ’e biatini beyan etmiş, adı geçen örgüt de saldırıyı sahiplenmiş ve üstlenmiştir.”

İslamî görüşe yakın insan hakları kuruluşu Mazlum-Der Genel Merkezi, Orlando katliamına ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

2010 yılında dönemin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf’ın “eşcinsellik hastalıktır” söylemine destek olan ve aralarında Mazlum-Der İstanbul Şubesi’nin de olduğu 21 STK'nin Kavaf’a destek mektubunu sahiplenen oluşum, Orlando’nun ardından yaptığı açıklamada “homofobik nefret suçu” ifadelerini kullandı. “Böylesi bir katliama herhangi bir akide, ahlâk sistemi, siyasal ideoloji veya dünya görüşünün cevaz vermesi mümkün değildir” dedi.

Mazlum-Der’in kınama açıklamasının tam metni şöyle:

“Orlando Katliamını Kınıyor ve Reddediyoruz!

“12 Haziran 2016 Pazar gecesi saat 2:00 sıralarında Ömer Metin adlı bir silâhlı saldırganın ABD’nin Florida eyaletindeki Orlando şehrinde bir gecekulübüne yaptığı saldırıda silâhsız ve savunmasız tamamı sivil en az 49 kişi öldürülmüş, 50’yi aşkın kişi yaralanmıştır.

“Bu katliam ABD tarihine kalabalıklara rastgele ateş açılması biçiminde gerçekleşen katliamların en ölümcülü olarak geçmiştir. Kendisinden nefret söylemlerinin varit olduğu ailesi tarafından da rivayet edilen saldırgan şahsın giriştiği ölümcül eylemin münferit bir homofobik nefret suçu olduğu kuvvetle muhtemel görünmekle birlikte saldırgan, katliamı öncesi DAİŞ’e biatini beyan etmiş, adı geçen örgüt de saldırıyı sahiplenmiş ve üstlenmiştir.

“ABDli Müslüman örgütlerden CAIR (Amerikan İslâmî İlişkiler Şûrası) ve MSA National (Müslüman Öğrenciler Derneği) de katliamın hemen sonrasında hadiseyi kesin bir dille kınayarak maktul yakınlarına ve dostlarına taziye ve desteklerini bildirmişlerdir.

“Kitlelerin üzerine rastgele ateş açılmak suretiyle onlarcasının öldürülmesi cinayetini hangi saikle, kimin tarafından, kime karşı ve ne amaçla yapılmış olursa olsun en mutlak biçimde kınıyor ve lanetliyoruz. Dünyanın her bir köşesinde farklı tezahürleriyle hızla yayılmakta olan nefret kültürü, günümüzde gruplararası ölümcül nefret ve fasit şiddet sarmalının karşısında insanlığı çaresiz bırakmaktadır. Böylesi bir katliama herhangi bir akide, ahlâk sistemi, siyasal ideoloji veya dünya görüşünün cevaz vermesi mümkün değildir.

“Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerine, yakınlarına ve ABD toplumuna taziyelerimizi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam