19/04/2012 | Yazar: Kaos GL

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonuna görüş bildiren kişi ve kurumlara teşekkür eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, LGBT örgütlerini görmezden geldi.

Meclis Başkanı Çiçek, LGBT’lerin Anayasa Önerilerini Yok Saydı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonuna görüş bildiren kişi ve kurumlara teşekkür eden TBMM Başkanı Cemil Çiçek, LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) örgütlerini görmezden geldi.
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’in “Yeni Anayasa” sitesinde yayınladığı mesajında, görüş bildiren kişi ve kurumlara teşekkür etti.
 
“Yeni anayasaya ilişkin görüş ve önerilerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum” diyen Çiçek,  amaçlarının yeni anayasayı katkılarla hazırlamak olduğunu belirtti.
 
Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in teşekkür ettiği kurumlar listesinde LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) örgütlerine yer verilmedi.
 
Yeni Anayasa sürecine başından beri katılan ve Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonuna görüş ve önerilerini ileten LGBT dernekleri SPoD (Sosyal Politika Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalışmaları Derneği), Pembe Hayat (Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği) ve Kaos GL (Kaos Gey-Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği) Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in teşekkür listesine alınmadı.
 
TBMM Başkanı Çiçek, hazırlıkların başladığı aşamada Meclis sitesinden yaptığı açıklamada “bütün vatandaşlarımızı bireysel veya örgütlü bir şekilde aktif olarak yeni anayasa yapım sürecine katılmaya çağırıyorum” demişti.
 
Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu’nu oluşturan ve “LGBT’siz Sivil Anayasa Olmaz!” şiarında ortaklaşan LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) örgütleri, her platformda Anayasa’nın eşitliği düzenleyen maddesine “cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği” ifadelerinin eklenmesi taleplerini yinelediler.
TBMM Yeni Anayasa sitesinden görüşler kaldırılmıştı!
 
TBMM Uzlaşma Komisyonu, ilk toplantısını yaptığı 19 Ekim’in üzerinden 99 gün geçtikten sonra, “tartışmalara yol açmaması gerekçesiyle” TBMM’ye gönderilen yeni anayasa öneri metinleri için “gizlilik” kararı almıştı. TBMM Başkanlığı da komisyonun bu kararı doğrultusuna, yeni anayasa çalışmalarını duyurmak için hazırladığı internet sitesinden yeni anayasa öneri metinlerini çıkarmıştı.
 
Bugünkü gelişmeyle de Meclis Yeni Anayasa sayfasında Cemil Çiçek’in teşekkür mesajında sıralanan kurum listesinde adları anılmayan LGBT örgütleri sanki anayasaya dair görüş ve önerilerini TBMM’ne sunmamışlar gibi gösterilmiş oldu.
 
Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Üyesi LGBT Örgütlerinin Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na ilettikleri görüş ve önerileri için:
 
SPoD’un Yeni Anayasa Yapım Süreci ve İçeriğine Dair Görüşleri
 
Pembe Hayat: LGBT Bireylerin Hakları Anayasal Güvence Altına Alınmalıdır!
 
Kaos GL: “10. Maddeye Ek: LGBT Realitesi Tanınsın!”

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
nefret