27/02/2009 | Yazar: Kaos GL
"LGBTT bireyler dilekçe haklarını bile kullanmaktan yoksun bırakılıyor; verdikleri dilekçeler gereğince işleme konmuyor, göstermelik cevaplarla geçiştiriliyor.
"LGBTT bireyler dilekçe haklarını bile kullanmaktan yoksun bırakılıyor; verdikleri dilekçeler gereğince işleme konmuyor, göstermelik cevaplarla geçiştiriliyor. Bu durum aslında LGBTT bireylerin anayasal eşitlik taleplerinin ne kadar da haklı olduğunu gösteriyor."
LGBTT Hakları Platformu, Meclis Dilekçe Komisyonundan, 5185 imzalı, 23 Ekim tarihli dilekçeye verilen cevap üzerine bir açıklama yaptı.
"Meclis LGBTT Bireylerin Dilekçelerini Hiçe Sayıyor!
Anayasa’nın 74. maddesinde ‘Vatandaşlar … kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu, gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir.’ denmesine rağmen Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transseksüel (LGBTT) bireylerin Anayasa ile düzenlenmiş olan dilekçe hakları ihlal ediliyor. Üstelik de Meclis tarafından!
Hatırlanacağı üzere dernekleşme sürecine giren LGBTT örgütleri birbiri ardına kapatma girişimleriyle karşı karşıya kalmıştı. Ankara’daki Kaos GL Derneği ve Pembe Hayat LGBTT Derneği, Bursa’daki Gökkuşağı LGBTT Derneği ve İstanbul’daki Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’ne karşı bu derneklerin bulunduğu illerdeki valilikler LGBTT derneklerinin hukuka, genel ahlaka ve Türk aile yapısına aykırı olduğunu iddia ederek kapatma talebiyle savcılığa başvurmuşlardı. Ankara ve Bursa Valilikleri’nin söz konusu talebi savcılıklarca reddedilip sonlanırken; İstanbul Valiliği’nin savcılığın ret kararını temyiz etmesiyle başlayan bir hukuki süreç sonucunda Lambdaistanbul’a karşı kapatma davası açılmış ve altı celse süren dava sonunda yerel mahkeme 29 Mayıs 2008 tarihinde Lambdaistanbul hakkında kapatma kararı vermişti. Yerel mahkeme gerekçeli kararında Anayasa’nın kanun önünde eşitliği düzenleyen 10. maddesinde yalnızca kadın ve erkek cinsiyetlerinden bahsedildiğini; söz konusu maddenin LGBTT bireyleri kapsamadığını ve dolayısıyla LGBTT bireylerin örgütlenmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtip LGBTT bireyleri vatandaştan saymamıştı!
Yerel mahkemenin kapatma kararı vermesinin ardından Lambdaistanbul kararı temyiz etmiş ve bileşeni olduğu LGBTT Hakları Platformu Anayasa’nın kanun önünde eşitliği düzenleyen 10. maddesine ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ kavramlarının eklenmesi için Meclis’e teslim etmek üzere imza kampanyası başlatmıştı. LGBTT Hakları Platformu bileşeni örgütler ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ kavramlarının Anayasa’ya eklenmesinin LGBTT bireylerin temel insan haklarından biri olan örgütlenme haklarını da anayasal olarak güvence altına alacağının ve LGBTT örgütlerinin bundan böyle kapatma davaları ile karşı karşıya kalmalarının önüne geçeceğinin altını çizerek başlattıkları imza kampanyasında 5185 imza toplamışlardı.
Topladıkları imzaları teslim etmek için 23 Ekim 2008 tarihinde Meclis’e giden LGBTT Hakları Platformu temsilcileri Meclis önündeyaptıkları basın açıklamasının ardından imzaları ve Anayasa’da eşitlik taleplerine ilişkin dilekçelerini Meclis Anayasa Komisyonu Başkanlığı’na teslim etmek istemişlerdi. LGBTT Hakları Platformu temsilcilerine Meclis’e girişlerin yasak olduğu söylenmiş, dilekçelerini ve imzalarını yalnızca Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanlığı’na teslim edebilmeleri için Meclis’e giriş izni verilmiş, bu komisyonun LGBTT Hakları Platformu’nun teslim etmiş olduğu dilekçeyi ve imzaları Meclis Anayasa Komisyonu Başkanlığı’na bir yazı ile ileteceği belirtilmişti. Oysa LGBTT Hakları Platformu’nun vermiş olduğudilekçeye ancak Şubat 2009’da cevap veren Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanlığı; LGBTT bireylerin dilekçelerindeki Anayasa değişikliği talebinin Meclis Dilekçe Komisyonu’nun görev alanına girmediğinden bir işlem yapılamayacağını söyleyip konuyu rafa kaldırdı. Gelen yazıda 5185 kişinin imzalamış olduğu dilekçeden Meclis Anayasa Komisyonu’nun haberdar edilip edilmediği bile belli değildi.
Meclis Dilekçe Komisyonu Başkanlığı’ndan gelen cevap LGBTT bireylerin uğradığı haksızlıkları bir kez daha göstermiş oldu. LGBTT bireyler anayasal olarak güvence altına alınmış olan dilekçe haklarını bile kullanmaktan yoksun bırakılıyor; verdikleri dilekçeler gereğince işleme konmuyor, göstermelik cevaplarla geçiştiriliyor. Bu durum aslında LGBTT bireylerin anayasal eşitlik taleplerinin ne kadar da haklı olduğunu gösteriyor.
Meclis Anayasa Komisyonu’nu Anayasa’nın kanun önünde eşitliği düzenleyen 10. maddesine ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ kavramlarının eklenmesi yönünde Anayasa değişikliği yapılması için gerekli çalışmaları gün geçirmeden başlatmaya ve Meclis’i LGBTT bireylerin temel hak ve özgürlüklerini anayasal olarak güvence altına almaya çağırıyoruz."
LGBTT Hakları Platformu
İzmir Travesti ve Transseksüel İnisiyatifi
Kaos GL Derneği
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği
MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Piramid LGBTT Diyarbakır Oluşumu
Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği
Etiketler: insan hakları