27/01/2012 | Yazar: Kaos GL

TBMM Uzlaşma Komisyonu, kendisine gönderilen yeni anayasa görüş ve önerileri kamuoyuyla paylaşmamak için ‘gizlilik’ kararı aldı.

TBMM Uzlaşma Komisyonu, kendisine gönderilen yeni anayasa görüş ve önerileri kamuoyuyla paylaşmamak için “gizlilik” kararı aldı.
“Yeni Anayasa” için açılan Meclis internet sitesinde şimdiye kadar yayınlanmış “Sivil Toplum Kuruluşlarının Anayasa Önerileri” sayfası da siteden kaldırıldı.
 
TBMM Uzlaşma Komisyonu, ilk toplantısını yaptığı 19 Ekim’in üzerinden 99 gün geçtikten sonra, “tartışmalara yol açmaması gerekçesiyle” kamu kurumları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve meslek birliklerininTBMM’ye gönderdiği yeni anayasa öneri metinleri için “gizlilik” kararı aldı. TBMM Başkanlığı, komisyonun bu kararı doğrultusuna, yeni anayasa çalışmalarını duyurmak için hazırladığı internet sitesinden yeni anayasa öneri metinlerini çıkardı.
 
Yeni Anayasa çalışması için TBMM’de Uzlaşma Komisyonu oluşturulmasının ardından aynı zamanda komisyonun da başkanlığını yürüten Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’deki dernekler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, basın yayın organları, sendikalar ve azınlık cemaatlerine yazı göndererek yeni anayasaya ilişkin görüş ve önerilerini TBMM’ye ulaştırmalarını istemişti.
 
Kaos GL Derneği de Çiçek’in çağrısı doğrultusunda TBMM’ye yeni anayasaya dair görüş ve taleplerini Aralık ayı sonunda ilettiği halde Derneğin görüşleri Meclis’in anayasa sayfasında yayınlanmadı. Aynı şekilde Pembe Hayat Derneği’nin anayasa görüşleri de yayınlanmazken Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) yeni anayasaya dair görüşleri Meclis’in sitesinde yayınlanmış ve Alt Komisyon tarafından dinlenmişti.
 
“Olası eleştiri ve tepkilerden korumak için”
TBMM Başkanlığı, yeni anayasa için oluşturduğu özel web sayfasında yayınladığı önerileri gönderen kurum ve kuruluşları “olası eleştiri ve tepkilerden korumak için” önceki günden itibaren yeni anayasa sitesinin ana sayfasındaki “anayasa taslakları” bölümünü çıkardı.
 
Yeni Anayasa sitesinden anayasa taslaklarını yayınlama uygulamasından vazgeçme kararı için Uzlaşma Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, önerileri nedeniyle sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin hedef olmamasını amaçladıkları söylendi.
Uzlaşma Komisyonu üyelerinin görüşleri şöyle: “Bu önerilerin mahremiyeti bize emanet. Şu aşamada dile getirilen önerilerin polemik ve tartışma konusu yapılması çalışmalarımızı olumsuz etkiler. Biz bu yolla toplumda bir çatışma ve kamplaşma oluşmasına zemin yaratmak istemiyoruz.”
 
 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam