26/06/2007 | Yazar: Kaos GL

Ülker Sokak olaylarında tanıdık onu ilk. Yıllarını eşcinsel örgütlenmesine adamış olan transeksüel Demet Demir şimdi de milletvekilliği yarışında. ÖDP’den aday olan Demir, seçim sürecini ve seçilirse neler yapacağını Kaos GL’ye anlattı.

Meclise transeksüel milletvekili şart Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ülker Sokak olaylarında tanıdık onu ilk. Yıllarını eşcinsel örgütlenmesine adamış olan transeksüel Demet Demir şimdi de milletvekilliği yarışında. ÖDP’den aday olan Demir, seçim sürecini ve seçilirse neler yapacağını Kaos GL’ye anlattı.

KAOS GL - 26/06/2007

Söyleşi: Umut Güner

Demet Demir’in adını ilk kez Ülker Sokak olaylarında duyduk. Ülker Sokak’taki travesti ve transeksüellere yönelik insan haklarına aykırı saldırının mağdurlarından ve kahramanlarından biriydi. Mağdurdu, çünkü gün geçmiyordu ki evi basılmasın, keyfi yere gözaltına alınmasın, kötü muamele ve işkenceye uğramasın, arkadaşları öldürülmesin…


*Demet Demir (Fotoğraf: Jamie Francis)

Demet Demir böyle bir ortamda kaçmak yerine mücadele etmeyi seçti. Şimdi mücadelesini TBMM’ye taşımak istiyor. Demir, seçim sürecini Kaos GL’ye anlattı.

Milletvekili adayı olmaya nasıl karar verdin?

ÖDP’li kadınlar milletvekili adayı olmamı istediler. Bu, LGBTT hakları için onur duyulacak bir durum. Bu zamana kadar diğer partiler bizlerden hep oy istediler. Sadece seçme hakkımız vardı. ÖDP hariç seçilme hakkımızı hiç bir parti vermedi. Ben zaten ÖDP’liyim; daha önceki seçimlerde de belediye meclisi adayıydım.

Neden ÖDP de başka bir parti değil?

Benim dünya görüşümü tatmin eden politikaları var. Türkiye’de ezilenlerin, dışlananların savunucusu, tüzüğünde eşcinsellere yer veren ve de seçimlerde aday gösteren ilk partidir. Bu çok önemli bir şeydir.

Milletvekili olursan LGBTT bireylerin hakları için neler yapmayı düşünüyorsun?

Bu, en önemli konulardan biri. Nasıl yıllarımı LGBTT hakları için mücadele vermişsem mecliste de vereceğim. Önce ayrımcılık yasasını değiştirmek için mücadele edeceğim; yani cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği haklarını savunacağım. Homofobi ve transfobiyle mücadele edeceğim. Yeni çıkartılan polis vazife ve salahiyet yasasını değiştireceğim. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden dolayısı iş bulamayan ve işinden çıkartılanların hakkını savunacağım. Bununla ilgili yasa maddeleri çıkartmak için mücadele edeceğim. Travesti ve transeksüellerin diğer iş alanlarında çalışma hakkını savunacağım. Eşcinsel derneklerinin kapatılmaması, okullarda çocuklara homofobi ve transfobi üzerine dersler verilmesi için uğraşacağım. Çünkü gelişmiş ülkelerde böyle yapılıyor. (UG/UY)


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam