07/03/2016 | Yazar: Kaos GL

Engelli Kadın Derneği TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na bağlı engelli kadın alt komisyonunun ‘engelli erkeklerin de sorunları var’ denilerek kurulma amacından uzaklaştırılmasını eleştirdi.

Meclis’te engelli kadın alt komisyonuna engel Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Engelli Kadın Derneği TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na bağlı engelli kadın alt komisyonunun ‘engelli erkeklerin de sorunları var’ denilerek kurulma amacından uzaklaştırılmasını eleştirdi.

Geçtiğimiz haftalarda KEFEK (Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu) Türkiye'de Yaşayan Engelli Kadınlar ile Engellilere Bakmakta Olan Kişilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Konulu Alt Komisyon kurulması için çalışmalarına başladı.

Süreci takip edeceğini duyuran Engelli Kadın Derneği bugün yaptığı açıklamayla komisyonun ‘engelli erkeklerin de sorunları var’ denilerek kurulma amacından uzaklaştırılmaya çalışıldığını belirtti.

Dernek, engelli kadınların sorunlarının görünmezleştiğini bir kez daha belirterek komisyonun kurulması gerektiğini söyledi:

“Komisyon kurulma nedenine uygun çalışsın”

“Engelli Kadın Derneği olarak biz biliyoruz ki, Türkiye’de engelliliğe dayalı ayrımcılıkla mücadele etmek amacıyla kurulmuş ve çalışmakta olan pek çok engelli örgütü bulunmaktadır. Ne var ki, karma örgütlenme niteliği taşıyan bu yapılar içerisinde engelli kadınların hem engelli hem de kadın olmaktan kaynaklanan sorunlarının öncelikli olarak görünürlüğünün sağlanması ve çözümler üretilebilecek özel alanlar yaratılması hedeflenen düzeyde olamamıştır. 

“Ülkemizdeki engelli nüfusu içindeki oranı hiç de azımsanamayacak yüzdelerle ifade edilen engelli kadınların, hem engelli hem de kadın olmaktan kaynaklanan çifte ayrımcılığa dayalı sorunları,  bugüne kadar göz ardı edilmiştir.

“Engelliliğin yanı sıra kadın olmanın getirdiği ayrımcı tutumların ve kalıplaşmış yargıların baskısı altında olan engelli kadınlar üzerinde toplumsal cinsiyet dayatmaları sonucu doğan cinsiyet eşitsizliği daha ağır bir etki yaratmaktadır. Örneğin engelli kız çocukları çoğunlukla eve kapatılmakta, eğitim çağına geldiğinde ya hiç eğitim alamamakta ya da asgari bir seviyede sözgelimi sadece ilk öğreniminin ardından tekrar kapatıldığı eve geri dönmektedir. Engelli kadınların temel hak ve özgürlükleri çoğu zaman ihlal edilmektedir. Özellikle zihinsel engelli kadınlar, yaşama hakkı, işkence ve zalimane davranışlara maruz bırakılmama hakkı olmak üzere eğitim, istihdam, sağlık gibi en temel insan haklarından yeterince yararlanamamaktadırlar.

“Bu nedenle, bugüne kadar hiçbir kamu politikasının gündemini oluşturmamış olan engelli kız çocukları ve kadınlarının sorunlarını tespit etmek ve çözüm önerileri üretmek amacıyla kurulan ‘Türkiye'de Yaşayan Engelli Kadınlar ile Engellilere Bakmakta Olan Kişilerin Sorunları ve Çözüm Önerileri Konulu’ Alt Komisyonu kurulma nedenine uygun çalışmalar yapmaya davet ediyoruz.”


Etiketler: kadın
İstihdam