11/03/2016 | Yazar: Kaos GL

Medya Okulu’nun Ankara ayağında KaosGL.org muhabir adayları ayrımcılık, toplumsal adalet ve hak temelli haberciliği tartıştı. Okul kapsamında temel haber yazım ilkeleri ve röportaj teknikleri eğitimi de yapıldı.

Medya Okulu Ankara’daydı: Medyada kimin hikayesi anlatılıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Medya Okulu’nun Ankara ayağında KaosGL.org muhabir adayları ayrımcılık, toplumsal adalet ve hak temelli haberciliği tartıştı. Okul kapsamında temel haber yazım ilkeleri ve röportaj teknikleri eğitimi de yapıldı.

Kaos GL’nin bu yıl Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında 9 şehirde yapmayı planladığı İnsan Haklarının İzlenmesi için Medya Okulu Bursa, Denizli, İstanbul ve İzmir’in ardından Ankara’da muhabir adaylarıyla bir araya geldi.

Kaos GL Derneği’nin ofisinde 10-11 Mart tarihlerinde yapılan etkinlikte temel haber yazma atölyesinin yanı sıra hak temelli habercilik, medyada nefret söylemi ve röportaj teknikleri üzerine atölyeler de yapıldı.

Ankara, İstanbul ve Adana’dan 20 kişinin katıldığı okul boyunca KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar sunum yaptı.

Haber unsurları, bileşenleri, konusu ve yöntem

Okulun ilk gününde haber unsurları, bileşenleri, konu ve yöntemine ilişkin uygulamalı bir atölye yürüten Tar, LGBTİ haberciliğinin önemine de değindi. Transfobik bir saldırı örneği üzerinden anlatılan medya eğitiminde ise, ilk saldırı anından saldırı sonrası sürece kadar nasıl haberleştirileceği Yıldız Tar'ın katılımcılarla karşılıklı diyaloğuyla şekillendi.

Saldırıya uğrayan kişinin cinsiyet kimliği, olay sonrası psikolojik durumu, olay anı, olayın geçtiği yer, olayın ne olduğu, saldırının şiddeti ve görgü tanıkları, güvenlik, polis, hastane ve yargı gibi unsurlar üzerinden konunun nasıl haberleştirileceği anlatıldı.

İlk günün son oturumunda medyada nefret söylemi, ayrımcılık, stereotipleştirme, magazinleştirme gibi sık yapılan hatalar tartışıldı. Katılımcılara medyayı izleme ve raporlama hakkında bilgi verildi.

“Nefret söylemi herkesin sorunudur”

Okulun ikinci günü katılımcıların taradığı haberlerin değerlendirilmesi ile başladı. Türkiye’de medyayı homofobik ve transfobik nefret söylemi açısından ana hatlarıyla üç döneme ayıran Tar, “ucube” ve “terör” anahtar kavramları üzerinden medyada nefret söyleminin seyrini aktardı. Nefret söyleminin hem nefret saldırılarını meşrulaştırdığını hem de hedefindeki gruba mensup kişilerde ciddi yıkımlara yol açtığını da ifade eden Tar, “Ancak nefret söyleminin hedefinde olmak için illa o gruba mensup olmanız gerekmiyor. Uzun saçlı heteroseksüel bir erkeğin eşcinsel olduğu kalıp yargısı ve varsayımı üzerinden nefret söylemi ve hatta saldırılarına maruz kalabileceğini de deneyimliyoruz. Haliyle nefret söylemi sadece LGBTİ’lerin sorunu değil; toplumsal barışı tehdit ettiği için herkesin sorunudur” dedi.

Tar nefret söylemi kavramındaki “nefret” ifadesinin bireysel ve kişisel bir duyguyu işaret etmediğini belirtti. Tar’a göre nefret söylemi ayrımcı ideolojilerin görünen yüzü. Homofobik ve transfobik nefret söylemlerinin arka planında heteroseksüel ilişkinin tek normal, meşru ve makbul ilişkilenme biçimi olduğunu dayatan heteroseksizm ve ikili cinsiyet rejimi yatıyor. Nefret kavramı da sistematik ayrımcılık, ötekileştirme ve yok saymayla iç içe geçiyor.

Nefret söylemi ve iktidar ilişkileri

Nefret söyleminin bir egemenlik ve iktidar ilişkisiyle de yakından alakalı olduğunu hatırlatan Tar sözlerine şöyle devam etti: “Nefret söylemi ve yine nefret suçunu yapısal hiyerarşilerden ve güç ilişkilerinden ayrı düşündüğümüzde yanılırız. Nefret, güçlü olandan toplumsal olarak güçsüzleştirilen kesimlere dönük kuvvetli bir saldırı ve susturma eylemidir. Nefret söylemi bir susturma isteğidir. Hedef gösterdiği grubu susturup etkisizleştirmek ister.”

İkinci günde röportaj, mülakat ve söyleşi arasındaki farklar ve röportaj teknikleri de konuşuldu. Okul, katılımcıların haber önerileri ile sonlandı.

Etkinlikte Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin geçtiğimiz günlerde çıkardığı “Medyada Nefret Söylemi, Ayrımcılık ve Alternatif Haber Rehberi” de tanıtıldı.

İnsan Haklarının İzlenmesi için Medya Okulu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

*Bu etkinlik, Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu kapsamında İsveç Kalkınma Fonu (SİDA), Norveç Büyükelçiliği, Rainbow Solidarité ve Açık Toplum Vakfı destekleriyle gerçekleştirildi.

İlgili haberler:

Yeni yılda 9 şehirde insan hakları ve medya okulu yapılacak!

İnsan Hakları ve Medya Okulu Bursa’da başlıyor!

Hak ihlallerine karşı daha çok ‘ses’

KaosGL.org İstanbul muhabirlerinden olmak ister misin?

Medya Okulu 22-23 Ocak’ta Denizli’de!

Medya Okulu Denizli’deydi: Nefrete karşı klavye başına!

“En kötü ve en zor işler LGBTİ mültecilere veriliyor”

Medya Okulu İstanbul’daydı: Nefret saldırısını nasıl haberleştiririz?

Medya Okulu İzmir’e geliyor!

Medya Okulu 10-11 Mart’ta Ankara’da!

Medya Okulu İzmir’deydi: Toplumsal adalet için daha fazla haber!

Medya Okulu Diyarbakır’a geliyor: Barışa ses olmak!


Etiketler: medya
İstihdam