05/03/2016 | Yazar: Kaos GL

Medya Okulu’nun İzmir ayağında KaosGL.org muhabir adayları ayrımcılık, toplumsal adalet, hak temelli habercilik ve örnek olaylar üzerinden nasıl haber yazılacağını tartıştı.

Medya Okulu İzmir’deydi: Toplumsal adalet için daha fazla haber! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Medya Okulu’nun İzmir ayağında KaosGL.org muhabir adayları ayrımcılık, toplumsal adalet, hak temelli habercilik ve örnek olaylar üzerinden nasıl haber yazılacağını tartıştı.

Kaos GL’nin bu yıl Homofobi Karşıtı Buluşma kapsamında 9 şehirde yapmayı planladığı İnsan Haklarının İzlenmesi için Medya Okulu Bursa, Denizli ve İstanbul’un ardından İzmir’de muhabir adaylarıyla bir araya geldi.

Yenikapı Tiyatrosu’nda yirmiye yakın kişinin katılımıyla bugün yapılan atölyeleri insan hakları savunucusu Murat Çekiç ve KaosGL.org editörlerinden Yıldız Tar yürüttü.

“Ayrımcılık toplumsal adaleti zedeler”

Okul’un ilk bölümünde Çekiç temel kavramlar üzerinden ayrımcılığı anlattı. Ayrımcılığın toplumsal adaleti zedelediğini hatırlatan Çekiç, “Toplumsal adalet, sadece hukukun işletilmesi ile sınırlı olamayan ancak toplumun her alanında adaletin tesis edildiği bir toplum kavramına işaret eder” dedi.

Çekiç ayrımcılığı şöyle tanımladı: “Ayrımcılık, önyargıyla yaklaşılan bir dış grubun, iç grupla ilişkisini imkansız kılacak şekilde sosyal ya da fiziksel olarak uzakta tutulması ve bunun göreceli olarak kalıcı olması biçiminde ortaya çıkan, sosyal farklılaşmayı inşa etmeye yönelik bir eğilimdir.”

Sunumun devamında önyargının üretilme kaynakları, önyargı oluşum süreci, önyargı ve ayrımcılığı azaltma yolları, ayrımcılık nedenleri ve türlerine değinen Çekiç, ayrımcılık ve medya ilişkisinden de bahsetti.

Katılımcılar homofobik saldırı ve ayrımcılık haberi yazdı

Homofobik bir saldırı örneği üzerinden anlatılan medya eğitiminde ise, ilk saldırı anından saldırı sonrası sürece kadar nasıl haberleştirileceği Yıldız Tar'ın katılımcılarla karşılıklı diyaloğuyla şekillendi.

Saldırıya uğrayan kişinin cinsiyet kimliği, olay sonrası psikolojik durumu, olay anı, olayın geçtiği yer, olayın ne olduğu, saldırının şiddeti ve görgü tanıkları, güvenlik, polis, hastane ve yargı gibi unsurlar üzerinden konunun nasıl haberleştirileceği anlatıldı.

“Ucube”, “terör” ve “magazin nesnesi” kavramlarıyla LGBTİ’lerin medyada temsili üzerinden konuşmasını şekillendiren Tar, ayrımcılık ve nefret söylemine karşı alternatif habercilik üzerine konuştu.

Etkinlikte Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin geçtiğimiz günlerde çıkardığı “Medyada Nefret Söylemi, Ayrımcılık ve Alternatif Haber Rehberi” de tanıtıldı.

İnsan Haklarının İzlenmesi için Medya Okulu hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

*Bu etkinlik, Yerel Buluşmalar Küçük Hibe Fonu kapsamında İsveç Kalkınma Fonu (SİDA), Norveç Büyükelçiliği, Rainbow Solidarité ve Açık Toplum Vakfı destekleriyle gerçekleştirildi.

İlgili haberler:

Yeni yılda 9 şehirde insan hakları ve medya okulu yapılacak!

İnsan Hakları ve Medya Okulu Bursa’da başlıyor!

Hak ihlallerine karşı daha çok ‘ses’

KaosGL.org İstanbul muhabirlerinden olmak ister misin?

Medya Okulu 22-23 Ocak’ta Denizli’de!

Medya Okulu Denizli’deydi: Nefrete karşı klavye başına!

“En kötü ve en zor işler LGBTİ mültecilere veriliyor”

Medya Okulu İstanbul’daydı: Nefret saldırısını nasıl haberleştiririz?

Medya Okulu İzmir’e geliyor!

Medya Okulu 10-11 Mart’ta Ankara’da!


Etiketler: medya
İstihdam