16/09/2019 | Yazar: Kaos GL

7-9 Eylül tarihleri arasında Kaos GL Derneği’nin İzmir-Karaburun’da düzenlediği Medya Okulu’nun ikinci aşamasında gönüllü muhabirler kendi haberlerini yapmak için buluştu.

Medya Okulu Karaburun’daydı: Bir köpeğin insanı ısırması neden haber olmasın ki? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

7-9 Eylül tarihleri arasında Kaos GL Derneği’nin İzmir-Karaburun’da düzenlediği Medya Okulu’nun ikinci aşamasında gönüllü muhabirler kendi haberlerini yapmak için buluştu.

Karaburun’da gerçekleşen Medya Okulu’nun ilk gününde editörler ve muhabirler etkinliğe tanışma ile başladılar.

Farklı şehirlerden katılan 16 gönüllü muhabirin, Kaos GL editörlerinin ve akademisyen Tuğba Taş’ın katılımıyla gerçekleşen ilk oturum “haber nedir?” sorusu ile açıldı.

Haber yazım aşamalarından bahsedilen etkinlikte 5N1K kavramı, haberin nasıl bir çerçeveye sahip olması gerektiği, haber bağlamının nasıl kurulacağı, haberin dilinde nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerine aktarımlar yapıldı ve örnek haber videoları ile ayrımcı söylem ve tutumlardan uzak bir haberin nasıl yapılması gerektiği interaktif olarak tartışıldı.

Bir köpeğin insanı ısırması neden haber olmasın ki?

Haber nedir sorusu üzerine aktarımlar sürerken Kaos GL editörlerinden Yıldız Tar şöyle konuştu:

“Bir köpek insanı ısırırsa haber olmaz, bir insan bir köpeği ısırırsa haber olur diye kalıplaşmış bir habercilik sözü vardır. Bana kalırsa bu söz dünyanın en cahil cümlesi. Çünkü bir haber yazılırken olayın arka planına ve nedenlerine yönelmemiz gerekir. Mesela köpek o insanı neden ısırdı? Daha öncesinde neler yaşandı da köpek o insanı ısırdı? Çünkü bir köpek bir insanı durduk yere ısırmaz. Bu yüzden haberin arka planına bakmak çok önemli.”

Etkinliğin devamında haberin şekilsel bütünlüğü ve haberin toplumu nasıl etkilediği üzerine aktarımlar devam etti. Haber görüntüleri ve örnekler üzerinde durulduktan sonra özel haber konusunun işleneceği bir sonraki oturuma kadar ara verildi.

Haber: Zülal Dumanlıdağ, Hasret Sak, Mert Güzel


Etiketler: medya
İstihdam